Foto tips digital kamera

Islandsk vulkan, Photoshop tips, Objektiv fremstilling og BeetleCam i Afrika (webgoodies #1)

Min første Web Goodies artikel fortæller om – og henviser til – spændende, overraskende og lærerige oplevelser med foto på internettet

Denne gang med en præsentation af fantastiske billeder fra den Islandske vulkan Eyjafjallajökul, tips til billedbehandling (moderat og ekstremt), og en overraskende detaljeret video om fremstilling af professionelle objektiver – samt nyt om den lille fætter på billedet her til venstre!

I min sidste artikel Touching Strangers spurgte jeg, om der var stemning for flere artikler med henvisninger til spændende fotos og fotorelaterede artikler fra min hånd. Selvom under 10% af I læsere har stemt, lader det til, at der er stemning for at jeg laver flere af den slags. Jeg lover, at jeg også har noteret mig, at det ikke bare skal være hvad som helst, og at det skal samlet i en fælles artikel.

Så derfor introduceres nu [ta-da, trommehvirvel] fotobloggers:

WEB GOODIES

Web Goodies vil fremover komme når jeg synes der er ‘kød på benet’ til en artikel, og vil indholde ting og sager fra nettet som jeg synes er spændende – dvs. flotte, imponerende, lærerige eller inspirerende. Tag godt imod dem, og drop en kommentar efter artikel med dine synspunkter.

1) Eyjafjallajökull

Ugens mest aktuelle begivenhed må være vulkanudbrudet på Eyjafjallajökull. Avisen Boston Globe (som jeg har skrevet om tidligere) har samlet nogle fantastiske billeder af vulkanen. Check dem ud hos Boston Globe.

Selvom mange taler om video som det helt nye for still-fotografer, er det så ikke billeder som disse, der er med til at understreget at et godt taget foto kan fortælle den samme historier på et 500-hundredenedel sekund, som en video skulle bruge flere minutter på? (Undskyld Michael Møller :-) )

Berlinske tidendens vulkan fotos er her, men de er sgu ikke af samme standard!

2) BeetleCam i Afrika

Brødrene William og Matthew Burrard-Lucas har fremstillet et fjernstyret køretøj og monteret et kamera og to flash på det, hvorefter de kørte det ud i den afrikanske bush og fotograferede elefanter, bøfler og løver.

Det er der kommet nogle fantastiske billeder ud af – og en sjov beretning om nysgerrige løver og et 40.000 kroner kamera i nærkontakt med en bøffel.

Check denne video om deres spøjse køretøj:

BeetleCam Project Teaser from Will & Matt Burrard-Lucas on Vimeo.

Er jeg den enste der får lyst til at lave noget lignende? Tror jeg må spørge min ven Morten Hilmer hvordan den danske fauna vil reagere på sådan en fætter!

Læs om Burrard-Lucas’ drengenes projekt hos DPS, besøg deres hjemmside og deres blog

3) Fremstilling af high-end objektiver

Mon ikke vi alle har of og til spørger os selv, om ikke Nikon, Canon, Zeiss og alle de andre virkelig skummer fløden når de forlanger 50.000+ kroner for et prof. objektiv? Check disse tre video og se den omfattende og langsommelige proces med at fremstille et kvalitetsobjektiv – i dette tilfælde et Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM Lens – så giver det pludseligt mening hvorfor et prof objektiv koster i omegnen af en lettere brugt familiebil

Video 1: Råmaterialer

Video 2: Glasstøbning

Video 3: Produktion og samling

4) Tips til Photoshop behandling

Som faste læsere vil vide, er jeg ikke en Photoshop haj. Men til de af jer, der arbejde med Photoshop, kommer her et par tips.

* Ebin har en trinvis vejledning til at give billeder et film (noir?) look, som jeg synes kan være sjovt at bruge, ikke mindst på lidt dystre billeder. Check den på ebin.wordpress.com

* Exguides.org bringer en guide til en omvendt Dove og viser hvordan han får en ung kvinde til at se 40 år ældre ud med Photoshop. Check den på exguides.org Dæk halvdelen af ansigtet og skift fra højre til ventre side!

Slutteligt, hvis du ikke kan få nok af Photoshop forandringer, hvorfor så ikke “go all in” og lave deciderede manipulationer? En af mestrene på det felt er svenskeren

* Erik Johansson

Check hans mange fantastiske manipulationer på alltelleringet.com

5) Whadda ya think?

Nå, hvad synes du så – er det et OK indhold og en OK form – når nu jeg har valgt at bringe nyt fra omkring på webben, som ikke enten er 1) egen produktion eller 2) deciderede foto tips? Drop en kommentar herunder. Tak!

Og-øh, så er er lige den der med web-karmaen; del denne artikel med alle der kan tænkes at være interesserede:

Comments

9 Responses to “Islandsk vulkan, Photoshop tips, Objektiv fremstilling og BeetleCam i Afrika (webgoodies #1)”

 1. Michael Møller on April 24th, 2010 19:59

  #1 Du skriver: et godt taget foto kan fortælle den samme historier på et 500-hundredenedel sekund, som en video skulle bruge flere minutter på? (Undskyld Michael Møller )

  Det er vi overhovedet ikke uenige om. Det afgørende – uanset kameratype – er kameraets jordforbindelse – du ved det, det er imellem kameraet og jorden ;-)

 2. Peter Kirring on April 24th, 2010 20:07

  Hej Michael
  (Også) der er vi enige. Jeg holder meget af Ken Rockwell’s citat, som også passer godt i denne sammenhæng:

  “Photography is the power of observation, not the application of technology.”

 3. Michael Møller on April 24th, 2010 23:26

  Det kendte jeg ikke, men hvor er det rigtigt. Det vil blive føjet til den fine ende af citatsamlingen.

 4. Peter Kirring on May 8th, 2010 21:03

  Hæ, hæ:) Vedr. videoen med objektivt produktion:
  Nyhed på fotoblogger: 23. april 2010.
  Nyhed på Zoom-online: 6. maj 2010
  :-)

 5. Henriette Vandt on June 16th, 2010 20:45

  Fatastiske billede fra island. Ja bt’s er når ikke billederne til sokkeholderne. Jeg er fuldstændig imponeret. Og må indrømme at jeg er meget misundelig. Jeg ville gerne have været deroppe og se det. Men jeg har ikke jobbet og mulighederne for det. SÅ jeg nyder at der er nogen der kan.

 6. Peter Kirring on June 16th, 2010 21:07

  @ Henriette Vandt: Enig – men du har da også haft mulighed for nogle specielle fotos, som mange sikkert er dig misundelig :)

 7. Michael M on June 16th, 2010 21:35

  Jeg har kigget på billederne fra vulkanen i Island igen, og er ikke længere helt enig med dig vedr. foto contra video. Min nye konklusion er, at det kommer an på, hvad billedet viser.
  Jeg kunne virkelig godt tænke mig at have set billederne 12, 14, 19 og 35 på video.
  Der er formodentlig så meget bevægelse i de billeder, at en video ville gøre større ret. Og fotoene er taget så godt, at jeg bliver meget spændt på, hvad der sker lige om lidt – men jeg får ikke svar som i en video.
  De øvrige billeder er sikkert bedst som fotos, men kunne måske blive fine videoer, hvis de blev taget fra en anden vinkel (Vinkel i begge forståelser)

 8. Peter Kirring on June 17th, 2010 10:40

  @ Michael: Jo, det kommer an på hvad billederne viser. Min pointe er blot, at et foto – specielt med en aktuel begivenhed som denne – tricker hjernen på et brøkdel af et sekund, sådan at vi mentalt befinder os på Island tæt ved vulkanen. Det er ikke “nødvendigt” at se en video for at komme i den tilstand.
  Men jo, en video fortæller en mere omfangsrig og detaljeret historie.

  Om 5 år vil videoen sikkert være meget mere effektfuld end fotoet, for da er vulkanudbruddet gået i glemmebogen for os alle, og fotoet vil ikke kunne tricke en erindring. Videon derimod vil kunne fortælle en historie som vi havde glemt.

  Måske er det med foto og video som rødvin og ost; godt hver for sig, men bedst i kombination? :)

 9. Michael M on June 17th, 2010 18:43

  Jeg tror, du har ret – men desværre er det de færreste af os – og i hvert fald ikke mig – der er god til begge dele :-)

Kommenter artikel eller anden kommentar

Bottom