Foto tips digital kamera

Surrealistiske mønstre, fototips med olie og vand

Hvordan jeg langt om længe fandt en praktisk anvendelse til Live-View, eller;

hvordan moden fra firserne er på vej tilbage, og teenagere snart igen vil lade plakater med surrealistiske mønstre pryde væggene.

Lær her hvordan du laver mønstre ved hjælp af en børnebog, en strømpe, olivenolie, en tomat og en ‘påske-fætter’.

Selv om foråret står for døren, kan man godt hygge sig indendørs med at lave foto-tosserier. Jeg havde hørt, at man kan opnå sjove resultater med olie på vand, og måtte naturligvis prøve selv.

Grundlæggende kan olie på vand jo ikke andet end at danne dråber, så udfordringen er at skabe en baggrund der sætter liv i billedet – og at stille skarpt skulle det vise sig.

Opstillingen

Min opstilling så ud som til venstre.

Et glasfad halvfyldt med vand, og nogle spiseskefulde olivenolie (tyktflydende olie er bedst) opstillet på to vandglas for at få afstand til baggrunden.

Næste udfordring var at skabe en baggrund med knald på. Jeg søgte huset for brugbare ting, og som det kan ses, endte jeg med følgende:

 • En børnebog
 • Min ældste søns blå strømper
 • Et par cherrytomater, og
 • en gul glaspåskekylling (Rigmor Berg Design)

 

 

 

 

 

 

At stille skarpt – Live-view here we go

Den første udfordring var at stille skarpt. Fordi vand og olie er så transparent, stillede kameraet konsekvent skarpt på baggrunden. Derfor var jeg tvunget til at stille skarpt manuel.

Heldigvis har mit makroobjektiv en kontakt til manuel fokus. Men det var ikke så let som det lyder. Selv når jeg anstrengte mig for at stille skarpt i søgeren, blev mit øje snydt af de skarpe farver i baggrunden, og der var langt mellem de skarpe skud.

Jeg må jo tage min del af ansvaret for, at Live-View (se mere her -> skip intro ->Open Menu (t. venstre) -> Live View) har været så hypet eftersom jeg var med til at introducere det med Nikon D300 og D3. Men jeg skal også indrømme, at jeg aldrig har brugt det i praksis – før i dag!

Ved at bruge Live-View kan jeg zoome ind på D300’erens LCD skærm og derefter justere fokussen manuelt på objektivet. Nu kunne jeg stille skarpt uden problemer! 

Vælge den rigtige blænde

Dernæst var det bare at prøve sig frem med forskellige blænder. Først skød jeg med blænde 9, hvilket gav dette resultat:

Jeg er ikke så tilfreds med oliedråberne, og selvom der er knald på farverne fra de to tomater i baggrunden, synes jeg ikke helt fotoet fungerer – i hvert fald ikke som “oliedråbefoto”.

Jeg fjernede en tomat, og prøvede at skyde på blænde 5. Det gav følgende resultat;

Klik for højere opløsning

Fordi baggrunden er mere utydelig, er det ikke lige til at se hvad billedet forestiller, og man hører sig selv sige, “hvad”, og kikke en ekstra gang. Det var det jeg ville opnå, så eksperimentet lykkedes.

Nu mangler jeg bare at se efterspørgslen på surrealistiske plakater stige til nye højder…. og hvis det ikke sker (dream on!), så har jeg da i det mindste haft det sjovt i en lille times tid 🙂

Teknikken

Billederne er fotograferet med Nikon D300 med 105 f/2.8 VR makroobjektiv på stativ. Der er skudt i RAW med farvemætning +2 og konverteret til jpg, beskåret og tilføjet lidt skarphed.

 

Kommentarer?

Er der noget der skulle have været bedre forklaret, eller kunne du aldrig drømme om at bruge tid på den slags fotos? I begge tilfælde, drop en kommentar herunder:

Comments

18 Responses to “Surrealistiske mønstre, fototips med olie og vand”

 1. Peter Brandt on marts 12th, 2009 22:28

  DEN plakat skal jeg HA’!!! FEDT…

 2. Peter Kirring on marts 13th, 2009 11:21

  Hej Peter
  Hold øje med annoncen i Kuponnyhederne….. eller, var Kuponnyhederne også bare et 80’er fænomen?

 3. Chris Lee / Hong Kong Digital Vision on marts 26th, 2009 2:29

  Although I don’t know Danish, but I get your meaning. I will try to do the same this weekend. Thanks for sharing.

 4. Peter Kirring on marts 26th, 2009 9:36

  Hello Chris
  Thanks for joining in from as far away as Hong Kong! Glad you like the post.

  The only thing which isn’t explained by the photos above, is that I finally found a practical use for Live-View.

  Because of the low contrast nature of water and oil, and the strong colours in the background, I found autofocus to consistenly focus on the background.
  Consequently, I switched to manual focus, but my eyes too where distracted by the strong background colours. Turning to Live-View I zoomed the camera LCD to 100% magnification and, voila, I was able to set a sharp manual focus.
  Nice and easy 🙂

  Enjoy, and good luck!
  BR Peter

 5. Jacob la Cour on december 6th, 2009 18:39

  Tak for god tips. men kan du venligst oplyse lukke tiden og iso som du har brugt og evnt. hvilket lyskilde du har.

 6. Peter Kirring on december 6th, 2009 19:25

  Hej Jacob

  Det sidste foto er taget med blænde 5, 1/15 sekund, ISO 320.
  Lyskilden er dagslys gennem en gulv-til-loft glasdør

  Jeg har brug blændeprioriteret program (A) og valgt blænde og ladet kameraet vælge lukkertid (lukkertiden er ikke super relevant når kameraet er monteret i stativ)

  Mvh Peter

 7. sara on juni 24th, 2011 18:20

  Hej (:
  Nu har jeg forsøgt så mange gange fordi jeg syntes de her billeder er for awesome! 😀
  Men jeg kan bare ikk få den til at fokusere ordenligt s: Hvad gør jeg?

 8. Peter Kirring on juni 26th, 2011 21:54

  Hej Sara

  Dejligt du kan li’ billederne 🙂

  Her følger hvad jeg tænker, du skal være opmærksom på, for at få ordentligt fokus.

  1) Først og fremmest skal du være sikker på, at kameraet er fuldstændigt parallel med vandoverfalden. Ellers vil du opleve at der kun er skarpt visse steder i billedet. Derfor skal du også bruge et stativ, som kan fastholde afstanden mellem kamera og vandoverflader. Jeg antager du har brugt stativ hidtil (?)

  2) Der næst skal du være sikker på, at kameraet er så langt fra vandoverfladen, at afstanden ikke er mindre en dit objektivs minmums fokusafstand. Sagen er, at alle objektiver har en afstand indenfor hvilken de ikke kan stille skarpt. Afstanden ligger typiske fra omkring 35 centimeter til 50 centimeter, afhængig af objektiv. (Nogle små lommekameraer kan fokusere helt ned til 1 centimer i makroindstillling, fordi de stiller skarpt på en anden måde end spejlreflekskameraerne, så har du sådan et behøver du ikke bekymre dig om afstanden, bare du bruger markroindstilling)

  3) Endeligt skal du være sikker på at kameraet, eller du, får stillet skarpt på oliedråberne på vandoverfladen og ikke på baggrunden e.lign. I artiklen beskriver jeg hvordan live-view zoomet ind på 100% virkede godt for mig. Men har du ikke liveview, eller driller den, vil jeg foreslå følgende:
  Print et stykke almindeligt A4 papir med et mønster i sort (evt. bare masser af tekst). Lav opstillingen klar inklusiv vand og baggrund, men uden olie på vandet. Læg papiret på overfladen af vandet og brug kameraet autofokus til at stille skarpt på papiret. Når der er stillet skarpt (kontroller ved at zoome ind på et par testskud på kameraets LCD) flytter du kameraets, eller objektivets, fokuskontakt fra auto til manuel. Dermed fastlåses fokus på den afstand der var til papiret.
  Dernæst flytter du papiret og hælder olie på vandet. Så lang tid du ikke flytter på objektivets fokusring vil kameraet stille skapt der hvor papiret lå, dvs. på vandoverfladen.

  Jeg tror det skulle kunne gøre det… (?). Sig til hvis det ikke virker, eller opload et par af dine skud 🙂

  God fornøjelse!
  Mvh Peter

 9. Sandra on juli 24th, 2011 10:47

  Det er nogle superfede billeder, det skal straks afprøves :o)

 10. ImagineReality » Bubbles on juni 3rd, 2012 11:54

  […] skriver inspirerende indlæg om alt indenfor fotoverdenen. Specielt har jeg længe set mig varm på hans syrealistiske, farvespækkede billeder, der er taget i en […]

 11. Bubbles | Spliids on juni 3rd, 2012 11:59

  […] Jeg har eksperimenteret med vand og olie og farvehelvede på fotobloggen efter at have lurret på Peters billeder på Fotoblogger.dk! […]

 12. Marie Spliid on juni 3rd, 2012 12:08

  Virkelig inspirerende! Jeg var nødt til at prøve selv og har udført et SU-venligt forsøg (i mangel af marcoobjektiv og kamerastativ..)! Tak for inspirationen 🙂

 13. Peter Kirring on juni 3rd, 2012 22:14

  Hej Marie
  Tak for din kommentar – og fedt at du blev inspireret til at foto-lege 🙂
  Det er blevet nogle fede fotos du har postet! Jeg vil opfordre alle til at kikker forbi på http://www.imaginereality.dk/2012/06/03/bubbles/
  Mvh Peter

 14. Jacob la Cour on juni 3rd, 2012 22:38

  Hej Peter
  Jammen jeg har også leget med din teknik, men da jeg ingen makro objektiv har, så har jeg brugt mit Nikon 24-70 f2,8 med Canon 500D Close-up filter.
  Her er mine resultater.
  https://www.dropbox.com/gallery/32871449/1/Bobbels?h=416851
  Husk venligst alle sammen at jeg har copy right på billederne 🙂
  v.h.
  Jacob

 15. Peter Kirring on juni 4th, 2012 11:01

  Hold da op, vi er på vej mod en folkebevægelse 🙂

  Flotte fotos Jacob! Hvad har du brugt til baggrund?
  Er det korrekt, at du har brugt et Nikon kamera, et Nikon objektiv og et Canon close-up filter?
  Mvh Peter

 16. Jacob la Cour on juni 4th, 2012 11:31

  Hej Peter.
  Tusind tak.
  Baggrunden er en græsk pude som min kone købte den i sidste år under ferie på Rhodos. Puden er fyldt (strik) med farverige små blomster.
  Det er korrekt, at jeg har brugt et Nikon kamera, et Nikon objektiv og et Canon close-up filter. Mange tænker Canon på Nikon??? JA, på Nikon og den kan monteres på alle mærker ikke kun på Canon eller Nikon bare man køber den rigtige filter størrelse. Det er muligt fordi filtret skal monteres på fronten af linsen, præcis som en UV filter. Close-up filtret gøre det muligt at fokusere endnu tættere end dit objektiv ellers kan. Meget smart og penge sparende fidus, hvor både Autofokus og lysmåling virker.
  Mit udstyr til optagelserne er så, Nikon D300, Nikon AF-S 24-70 F2,8 og Canon Close-Up filter.
  VH.
  Jacob

 17. Peter Kirring on juni 4th, 2012 11:58

  Argh, nu forstår jeg 🙂
  Tak, Jacob!

 18. Jacob la Cour on juni 4th, 2012 12:45

  Det er godt Peter. På denne måde sparer man mange penge da makro objektiver er meget dyre og Close-up koster 1300 fra ny af. Jeg købte mit lidt brugt for tre uger siden til 500 Kr. inkl. forsendelse. og det er på 77 mm, de andre som er mindre i diameter, er lidt billigere.
  VH.
  Jacob

Bottom