Foto tips digital kamera

Test af spændende nyt kamera. Afsløringen!

Jeg lovede jo, at afsløre hvilket kamera jeg havde fotograferet med i den forrige artikel. Så her kommer det:

Billederne er taget med en mobiltelefon!

Godt nok ikke en hvilken som helst mobiltelefon, men en spritny Sony Xperia S, hvor producenten selv siger, de har lavet en af deres bedste kameramobiler hidtil.

Men var den til at arbejde med, eller var det helt umuligt at tage gode billeder med en mobiltelefon? Læs med, og hør om min oplevelse med at fotografere model i et studie med en mobiltelefon.

Sony havde bedt mig teste deres nye mobiltelefon ud fra en foto-betragtning. Det har jeg gjort her. I artiklen anmelder jeg kameratelefonen generelt, og svarer på, om telefonen er et reelt alternativ til et kompaktkamera! Men for at udfordre både telefonen og mig selv, fotograferede jeg også i studie med telefonen.

Billederne der kom ud af det, kan du se i artiklen I studiet til test af spændende nyt kamera. Men hvilket?

Lys

Jeg viste fra starten, at den største udfordring var at telefonen ikke kunne affyre en ekstern flash. Derfor havde jeg lejet (hos filmgear) tre fast-lys projektører. Det er den type som videofotografer bruger fordi de lyser konstant. De viste sig bare, at give et dårligt lys, dvs. lyset var ikke særligt spredt, og gav derfor grimme skygger og udbrændte områder. Her er en lille video der viser forskellen på pilotlyset fra studieflashen (til venstre) og fastlyset (til højre).

Derfor endte jeg med at bruge pilotlyset fra studiets flash. Pilotlyset er det “hjælpelys” en studieflash konstant udsender og som en fotograf bruger til at “se” hvor, og hvordan, selve flashlyset vil ramme. Det gav, som sagt, et fint lys med bløde skygger. Men der var ikke meget af det. Kameratelefonen var nede på lukketider omkring 0,1 sekund. Det er ikke meget, og medførte selvfølgelig en masse rystede skud.

Indstillinger på kameraet (øh, telefonen)

Jeg startede med fotografere med portræt indstillingen. Med den indstilling leder kameraet efter ansigt(er) og stiller skarpt der. Jeg oplevede dog, at det var hurtigere, at benytte “touch-focus” – dvs. man trykke på skærmen hvor kameraet skal stille skarpt (typisk på nærmeste øje). Med det indstillet benyttede jeg udløser knappen på selve touch-skærmen. Dvs. man trykker på udløseren hvorefter kameraet stiller skarpt, og billedet bliver taget når man slipper knappen. Det er selvfølgeligt lidt omvendt i forhold til et “almindeligt” kamera, men fungerede godt (og er siden blivet min foretrukne måde at bruge kameraet på). Og det er nemmere at undgå rystelser i det øjeblik billedet tages når man skal flytte en finder, end når man skal trykke en knap ned!

Lysmålingen havde jeg indstillet til spot måling, for at få kameraet til at måle lyset i fokuspunktet – dvs. i ansigtet. Det fungerede udemærket.

Styrker og svagheder

Selvfølgeligt er en mobiltelefon ikke lavet til at skulle være det perfekte værktøj til studiefotografering. Til klassisk portrætfotografering er brændvidden for kort.

F.eks. synes jeg det ses tydelige på dette foto, at ansigtets proportioner ikke fremtræder bedst. Næsen bliver for lang og underansigtet for bredt (og det er ikke fordi modellen ser sådan ud i virkeligheden).

Og der er selvfølgeligt det, at kameraet ikke kan udløse en studieflash.

Billederne fra kameraet er ret “færdigbehandlede”, dvs. man kan ikke arbejde ret meget med hverken lys og skygger inden billedet bliver grynet at se på. Kameraet er også ganske rundhåndet med sharpness, hvilket også betyder man ikke har så meget at arbejde med når man vil efterbearbejde billederne.

Men kritikken på efterbearbejdningen i kameraet vil sandsynligvis være den samme for næsten ethvert kompaktkamera – med undtagelse af de regulære entusiast- og specialist kompaktkameraer.

Konklusion

Til trods for ovenstående ankepunkter, prøv så alligevel at overvej dette; jeg har fotograferet en model i et studie med en mobiltelefon. Og ikke en eneste har kommenteret, at kvaliteten af billederne ikke var god nok!

Jeg synes det er imponerende hvor meget kamera man får med et Sony Xperia S!

Men billederne er jo små. Hvordan ser de ud i fuld opløsning?

Det er korrekt, at billeder til brug på nettet er taknemmelige, fordi de sjældent bliver vist i høj opløsning. Sony Xperia S har et 12 megapixel kamera, og i 100% størrelse kan man godt se at hver enkelt pixel er mindre skarp end dem fra et spejlreflekskamera. Mit indtryk er, at ved at reducere størrelsen til 50% fås det optimale forhold mellem størrelse og kvalitet.

Billedet herunder er et 100% udsnit uredigeret direkte fra kameraet

Som det ses, er der en vis “gnidrethed” på pixelniveau.

Billedet herunder er samme udsnit reduceret fra 600 pixels til 300 pixels.

Og herunder samme udsnit tilsat 15% sharpness

I ovenstående eksempel, skulle billedet reduceres til 50% størrelse, hvilket giver et foto på 1500 x 2000 pixels. Og det er mere end rigeligt til website brug! Så, i mine øjne, er der absolut intet til hinder for, at f.eks. bruge billederne fra Xperia S’en professionelt til et website!

[UPDATE:] Efter jeg har skudt en masse andre billeder med telefonen, har jeg oplevet, at det lidt “gnidrede” foto jeg omtaler herover, faktisk var en ret enlig svale. Jeg tror det må skyldes at der ikke var ret meget lys i studiet, og at lukkertiden var relativt lang.

Se f.eks. dette foto, som er taget i inddirekte dagslys:

(Klik her for at se i fuld opløsning)

Her i et 100% udsnit af C-tasten, komplet med støv og det hele (direkte fra kameraet, blot beskåret til 100% crop, uden sharpness):

Chase Jarvis, en professionel fotograf fra USA, udgav i 2009 bogen “The Best Camera is the one that’s with you” (link til bogen hos Amazon i England) hvor alle fotos er taget med en iPhone. Så i og for sig, er det jo ikke nyt, at mobiltelefonerne er kommet på et niveau hvor de kan bruges professionelt. Det er bare første gang jeg selv har haft lejlighed til at teste det.

Og egentligt er det jo lidt uretfærdigt at vurdere et kamera til noget det aldrig var tænkt til, men Xperia S’en har imponeret mig!

Hvad med dig? Havde du overvejet, at de “hemmelige” billeder (her) kunne være taget med andet end et spejlreflekskamera? Lad mig høre om dine oplevelse i kommentarerne. Takker!

Relevante artikler på fotoblogger.dk:

Comments

7 Responses to “Test af spændende nyt kamera. Afsløringen!”

 1. Er dit næste kamera en telefon? | fotoblogger.dk on august 13th, 2012 17:03

  […] Afsløringen af at studiebillederne er taget med en telefon findes her: Test af spændende nyt kamera. Afsløringen! […]

 2. Michael M on august 13th, 2012 19:40

  Jeg må ærligt tilstå, at det var en overraskelse. På den anden side har jeg efterhånden set mange film taget med en Iphone 4, så jeg burde være forberedt. Mange af disse film er noget hø, men der findes folk, som kan lave film, der kan konkurrere med langt dyrere kameraer – bare forudsætningerne er til det, det vil først og fremmest sige godt lys.
  Men jeg må indrømme, at jeg havde troet, det var et DSLR (hvilket også fremgår af min kommentar til den første artikel.)
  Og lige til Peter: Tak fordi du gjorde mig opmærksom på at afsløringen var kommet ‘på gaden’.

 3. Peter Kirring on august 14th, 2012 9:58

  @ Michael: Tak for kommentaren. Glæder mig du blev overrasket – det var også meningen 🙂

  Men du har ret; i optimale situationer tager jo selv engangskameraer hæderlige fotos. Og den dygtige fotograf vil jo altid være opmærksom på, at skabe så optimale forhold som muligt at fotografere i.

  Og kan man leve med, at ikke alle ens fotos bliver perfekte i alle situationer, kan man nøjes med at købe et billigt kamera. Er man derimod professionel og skal være sikker på at kameraet ikke svigter i nogen situationer må man punge ud.

  Det er der mange der glemmer når de køber fotoudstyr 🙂

 4. Dorthe Nielsen on oktober 15th, 2012 15:07

  Hej
  Jeg har købt en ny Sony xperia s
  Synes kameraet tager grynede billeder er der nogen der kan hjælpe mig med opsætning af kamera.

  Hilsen Dorthe

 5. Peter Kirring on oktober 15th, 2012 15:13

  Hej Dorthe

  Hmm, mystisk. Vil du ikke sende et par af de grynede fotos til mig, så vil jeg gerne se på om jeg kan finde en forklaring ud fra dem?

  Send til peter “snabel-a” fotoblogger “punktum” dk

  Mvh Peter

 6. Gitte on december 3rd, 2012 10:27

  Hej Peter.

  Jeg har også en Sony experia S. Problemet med mit kamera er, at den især om aften afgiver et gulligt skær på alle mine billeder, uanset om det er indendørs eller ude. Har en veninde som har samme telefon, men som tager fine billeder uden gulligt skær.

  Har du evt en løsning på dette??

  Mvh Gitte

 7. Peter Kirring on december 10th, 2012 14:22

  Hej Gitte

  Tak for dit spørgsmål!

  Mit første spørgsmål til dig er, om billederne ser gullige ud på telefons skærm, eller om du har prøvet at se dem på f.eks. din computerskærm?
  Hvis de kun virker gullige på telefonens display kan det være der fejlen ligger (jeg har læst et enkelt sted, at nogen har oplevet en fejl, at skærmen blev gullig (hvilket blev repareret under garantien))
  Har du evt. prøvet at sende et af dine fotos til din venindes Xperia S for at se om det også ser gult ud på hendes telefon?

  Hvis vi kan udelukke en hardware fejl, er problemet sandsynligvis dit kameras hvidbalance-indstilling. Hvidbalancen er den farvekompensation kameraet laver for at udligne den farvetoning som forskellige lyskilder laver.

  F.eks. er fotos taget i stearinlys jo meget røde (fordi stearinlys har en meget varm farve). Derfor kan man indstille hvidbalancen til “candle light” hvorved kameraet laver en blå-toning for at udligne, sådan at det færdige foto ser realistisk ud.
  Du kan læse mere om hvidbalancen i disse to fotoblogger artikler:
  1) Produktfotografering til webshop eller hjemmeside
  2) Brug hvidbalance og flashgels til at manipulere farver

  Normalt vælger kameraet selv hvad det mener vil være den korrekte hvidbalance, hvorfor man i de fleste tilfælde ikke behøver tænke over hvidbalancen.

  Men, hvis nu du har fået indstillet hvidbalancen manuelt til f.eks. “overskyet”, så vil kameraet jo ‘kompensere’ ved at tilføje en gul-toning fordi lyset på en overskyet dag er ret blåligt. Og eftersom dagslyset i Danmark jo ofte kommer fra noget i retning af en overskyet himmel (suk), vil det sandsynligvis ikke være særligt iøjnefaldende at du har fået indstillet den manuelle hvidbalancen på overskyet. Dette ændre sig selvfølgelig når du tager fotos om aftenen hvor lyset er kunstlys. Og kunstlys er ret gult, hvorfor den manuelt indstillede hvidbalance, så-at-sige, lægger gult på gult, og billederne blive derfor unaturligt gule.

  Prøv følgende for at se om du har fået indstillet hvidbalancen manuelt:
  1) Gå ind i kameraet
  2) Vælg Optage-metode
  3) Vælg “Normal”
  4) Gå tilbage til kamera
  5) Vælg “options”-knappen (knappen til højre under skærmen)
  6) Vælg “Hvidbalance”
  7) Vælg “Automatisk”
  8) Gå tilbage til kamera og test
  Se foto-“dokumentation” her: http://fotoblogger.dk/pkimagedir/til-gitte.pdf

  Lad mig høre hvad du finder ud af – send mig evt. et foto-eksempel hvis du ikke finder fejlen!?

  Mvh Peter

Bottom