Foto tips digital kamera

Sådan deler du dine fotos med brugernavn og adgangskode

Har du fotos du vil dele med nogle, men ikke med alle?

Er du f.eks. ansvarlig for sportsklubbens træningslejre, og gerne vil gøre nogle fotos tilgængelige for klubbens medlemmer, men er i tvivl om hvilken tjeneste der er den bedste?

Der er mange udbydere hvor du kan lægge billederne, men det er ikke altid, at størst er bedst!

For et par dage siden kontaktede Kenneth mig (via kontaktsiden) og spurgte hvilken fotodelingstjeneste jeg vil anbefale. Kenneth fortalte, at han er ansvarlig for en sportsforening, og gerne ville kunne dele nogle af de fotos der bliver taget af kampe og på træningslejre. Det er vigtigt for Kenneth, at billederne kun kan ses af sportsforeningens medlemmer.

Jeg tyggede på spørgsmålet en stund, og anbefalede Kenneth at se nærmere på J album

Som jeg har været inde på før (se under “fotodeling” under “links” i menu-bjælken), er de to største fotodelingstjenester flickr (www.flickr.com) og Picasa (picasa.google.com). De har bare begge to det sammen problem (som jeg ser det). Forklaring følger:

Hos både Flickr og Picasa kan man gøre fotos private.

Hos Picasa kan man gør det enten ved at kræve at besøgende er logget på Picasa, eller ved billederne bliver lagt under en web-adresse der er (næsten) umulig at gætte (som f.eks. picasaweb.google.com/brugernavn/Gv1sRGCNeNwLSFhMfkogE# ) og siden invitere besøgende ved at sende den en email med et link.

Hos flickr kan man ligeledes vælge at beskueren skal være logget på flickr og/eller medlem af en bestemt gruppe og/eller være tilføjet som din ven.

Problemet er bare, at man kun kan se billederne hvis man logger på som registreret bruger. Det vil sige, at for at se billederne fra f.eks. sportsklubben skal klubbens medlemmer oprette henholdsvis en Google-konto (Picasa) eller en Yahoo-konto (flickr) – gæt selv hvem der ejer hhv. Picaso og Flickr!

Ved at kræve at besøgende er registrede skal man enten kende deres email adresser i forvejen, eller håndtere et (stort?) antal ‘godkendelses-forespørgsler’. Det er godt nok gratis at oprette en brugerkonto hos både Google og Yahoo, men det er et ekstra trin, og der er sikkert nogle der ikke er interesseret i at oprette en konto et af de to steder, og der er sikkert også nogle der tabes i den omstændige oprettelsesprocedure.

I mine øjne er det nemmest for Kenneths sportsklub hvis de nøjes med at lave en omtale i klubbladet (og/eller sende en email, hvis de har emailadresser) og angive “se billeder fra kampen på www.voresklub.dk/fotos (e.lign).

Det kan man med Jalbum! Selvom J-album er lillebror i forhold til Picasa og flickr, er der næsten 5 mio. brugere der har downloadet deres software og har oprettet næsten 25 mio. webalbum. Skal man absolut finde noget bekymrende at sige om Jalbum, så skulle det da lige være, at det er opfundet af svenskere (gnæk, gnæk) :-)

Her er hvordan det gøres:

1: Download Jalbums softwaren (fra http://jalbum.net)

2: Hvis du vælger at vise dine fotos på jalbum.net, skal du huske at adressen til albumene bliver brugernavn.jalbum.net – et godt brugernavn kunne være “sportsklubnavn”

3: Installer på din pc og træk fotos fra din PC eller kamera ind i album feltet.

4: Vælg “Dan album” – bemærk, at dette kun danner albummet på din computer, og gør det klar til overførsel.

5: Klik på pilen til højre for “Offentliggør” i venstre kolonne (se illustration) og klik på “Administrer og slet…”

6: Klik “Forbind” i det vindue der fremkommer

7: Navngiv dit album, eller læg billederne ind i et eksisterende album.

8: Klik på hængelås-ikonet (se illustration)

Jvf. pkt. 8

9: Angiv brugernavn og adgangskode for besøgende

10: Klik på “Overfør”

11: Din internet browser åbner med en lykønskning

12: Klik på det nye album

13: Noter internetadressen (oftest brugernavn.jalbum.net/albumnavn).

14: Angiv internetadressen i klubbladet eller send det i en email, og husk at angive brugernavnet og adgangskoden

15: Sådan, det var det!

16: Administrerer dine album ved at logge ind på www.jalbum.net

 

Med Jalbum kan du også designe dit eget album (se efter de såkaldte Skins på Jalbums hjemmeside), og du kan også bruge Jalbum hvis du hellere vil ‘udgive’ dine albums på din egen hjemmeside… o.m.a. Læs flere detaljer på Jalbums tour

Bemærk:
Hvis dine fotos er meget personlige, og ikke skal kunne ses af andre, bør de slet ikke komme på internettet, adgangskode eller ingen adgangskode! (Derfor er ovenstående bragt uden ansvar)

Relaterede artikler på fotoblogger.dk:

1) Fotodeling
2) Gratis alternativer til Photoshop

Har du et tip til andre billeddelingssteder der tilbyder noget tilsvarende? Eller har du selv et Jalbum som andre kan se på for inspiration? Drop en kommentar herunder!

Comments

6 Responses to “Sådan deler du dine fotos med brugernavn og adgangskode”

 1. Markus Petersen on June 23rd, 2009 9:18

  Du har overset en vigtig detalje: på Flickr kan man oprette et såkaldt “Guest Pass”, der netop gør brugere, der ikke har et login, i stand til at se private billeder. Man kan endda til hver en tid annullere dette private link igen, og oprette et nyt, hvis de forkerte mennesker skulle have fået fat i linket.

  Se evt. http://www.flickr.com/help/guestpass/ .

  Mvh
  Markus

 2. Peter Kirring on June 23rd, 2009 20:35

  Hej Markus

  Tak for din kommentar – super info!

  Men kræver ‘Guest Pass’ ikke at man kender email adressen på dem man givet et ‘pass’? – hvis det er tilfældet, er det jo stadig alletiders løsning til vennerne, men måske lidt tungt i forhold til eksemplet med fodboldklubben?

  Takker igen,
  mvh Peter

 3. Markus Petersen on July 9th, 2009 13:08

  Hej igen,

  nej, det kræves ikke. Du kan bare lave et guestpass-link, som du kan dele vidt og bredt — men kun dem, der kender linket, kan se billederne.

  /Markus

 4. Michael on July 14th, 2011 18:02

  Hej!

  Har ikke rodet specielt meget med det, men mener at have læst at http://issuu.com/explore kan de I søger..

  – det er iøvrigt også gratis :-)

 5. Peter Kirring on July 14th, 2011 21:40

  Hej Michael

  Interessant tip – tak for det!

  Men kan man ikke kun uploade word dokumenter eller pdf’ere til issuu?
  Anyway, det vil jo også være smart hvis man har lavet albummer af sie foto!

  Mvh Peter

 6. Workflow for fotoentusiaster og brug af Nikon Capture NX | fotoblogger.dk on August 29th, 2011 12:04

  […] Sådan deler du dine fotos med brugernavn og adgangskode […]

Kommenter artikel eller anden kommentar

Bottom