Foto tips digital kamera

Professionelt studielys – ved brug af spejle

Kan det lade sig gøre, at lave ‘professionelt studielys’ uden at bruge andet end almindeligt ‘husholdningslys’?

Og vil det give flottere fotos af genstande der f.eks. skal sættes til salg på DBA, QXL eller ebay?

Inspireret af en video jeg engang så – hvor en fotograf brugte prof. studielys og spejle til belyse en genstand – besluttede jeg, at prøve at opnå det sammen resultat men ved kun at bruge ‘amatørlys’.

Afsted til hhv. Silvan og Toys R’Us, og hjem kom jeg med fire små 15×15 cm spejle og en modelbil.

Jeg burde vel egentligt have købt en bil i en stærkere farve, men de var ikke til få med mit budget på max 100 kr. for en modelbil. Af tilbudsmodellerne valgte jeg den jeg helst ville eje i virkeligheden (kald mig bare drengerøv) hvilket blev en Maserati GranTurismo i størrelsesforhold 1:24

Mit ‘husholdningslys’ er en gammel standerlampe fra Ikea (ses til højre i billedet herunder) med en almindelig 60 watt glødepære. Jeg vil kun bruge én lyskilde, fordi forskellige husholdningspærer næsten uundgåeligt giver forskellige farver, afhængig af pærernes alder og producenten.

Mit mål var at bruge spejlene til at fordele lys på bilen, så form, facon og kurver fremtræder flottere end ved bare at kaste et direkte lys over hele bilen.

Min første opstilling så sådan her ud:

Her kommer lyset ind fra siden af bilen i en vinkel på ca. 45 grader. Det første skud bare med standerlampen uden spejle ser sådan her ud:

Der er en meget fin lys-mørk Z-form henover motorhjelmen, men ellers er det tydeligt, at denne opstilling ikke virker. Se blot siden af bilen; her er ingen antydning af kurver eller markeringer, hverken af kileformen på langs af bilen eller af hjulkasserne. Lyset er for stærkt og for direkte til at fremhæve forskelle i det lys der reflekteres, og dermed fremtræder overfladen jævn og uden dybde.
Det er det samme der sker i direkte sollys midt på dagen.
Fordi lyset kom på den side af bilen jeg fotograferer, har jeg heller ikke mulighed for at spejle lyset fra standerlampen ind på bilen. Dødfødt – det var en om’er!

Min anden opstilling:

Her har jeg lyset direkte bag bilen, men ca. 60 grader over den. Jeg viste det ville give mig mange muligheder for at bruge spejlene til at kaste lyset tilbage på bilen.

Udgangspunktet – bilen kun med hovedlyset, ingen spejle:

Billedet viser – ikke overraskende – at den side af bilen jeg fotografere mangle lys (men det er sådan jeg vil have det – på nuværende tidspunkt). Der er et enkelt high-light (tagkanten over døren). Det kunne jeg nok have undgået med et mere diffust lys, men nu var det jo mit mål at bruge “husholdningslys”. Jeg kunne formentligt have fjernet high-lightet ved at spænde f.eks. et hvidt viskestykke foran standerlampen.

Det første spejl jeg opstiller (markeret “1” på billedet af anden opstilling):

 

kaster lys på fronten af bilen. Målet er generelt at få lidt lys på fronten, og mere specifikt, at få lys til at reflektere inden i forlygten.

Det næste spejl (markeret “2” på billedet) belyser siden af bilen

og skaber refleksioner i fælgene (især den forreste). Derudover fremhæver lyset den forreste hjulkasse og det langsgående ‘knæk’ på døren og ned til bagerste hjulkasse.

Det tredje spejl (markeret, …jep, nummer “3”)

kaster lys på bagerste fælg og fremhæver endvidere faconen på hjulkassen og på taglinjens bagerste fald.

Det sidste spejl (nr. “4”) kaster lidt lys på fronten og ind i kabinen.

Med det fjerde spejl i brug, løb mine muligheder for at spejle mere lys på modelbilen ud. Men, jeg tror heller ikke jeg kunne have fået mere ud af den opstilling.

Sådan ser forskellen ud på modelbil uden spejlet lys og modelbil med fire gange spejlet lys:

Klik på billedet for at se større version

Det vil sige, at jeg med fire små spejle og en helt almindelig standerlampe, har opnået en studie-lignende lyssætning på modelbilen.

Var min mission at sælge modelbilen på DBA, QXL eller ebay, er jeg sikker på, at fotoet til højre vil fange flere potentielle kunders opmærksomhed, og dermed i sidste ende en højere salgspris.

Er verden blevet et bedre sted af det?
Næe, men jeg har haft sjov i en lille times tid og jeg har skærpet min bevidsthed om lyssætning – som sikker kan være nyttigt i en anden situation. Og, hvem ved, du er måske blevet inspireret til at prøve noget lignende selv?

Kort om teknikken:
Billederne er taget med D300 og 50mm f/1.8 objektiv. Billederne er skudt med blænde 14 og ca. 1 sekunds eksponering ved ISO 320. Hvidbalancen var auto, hvilket gav et gulligt skær. Da jeg skyder RAW er hvidbalancen siden rettet i Nikon CaptureNX. Billederne er tilføjet lidt skarphed, reduceret i størrelse og konverteret til jpg. Ellers ingen efterbehandling.

Var der noget jeg ville have gjort anderledes?
Ja, jeg bemærkede efterfølgende, at den første opstilling (bilens set mere forfra) var federe end den jeg endte med at bruge (mere fra siden). Det vil jeg huske til næste gang.
Desuden vil jeg næste gang have en bil med en stærkere farve og/eller jeg vil vælge et mørkt refleksfrit underlag og baggrund. Det vil give mig flere finjusterings muligheder, eftersom der ville være mindre reflekteret lys fra bordplade og baggrund. Det vil desuden få bilen til at træde tydeligere frem af baggrunden… af sted til stofbutikken og købe et par meter matsort filt. (kommer måske i en senere artikel)

Stoppede jeg så der?
Nej, for det kunne jo være sjovt, at bruge spejlene ‘omvendt’. Så jeg endte med lige at lave denne opstilling også:

Resultatet var dette foto:

som jo er noget helt andet, men viser at spejlene kan bruges på flere måder.
Lyset kommer (som det ses på opstillingen) fra en softbox, og læg mærke til hvordan bilens facon og kurver ikke er nær så tydelige som ved brugen af spejlene!
Det beviser vist, at der er meget at opnå ved at bruge spejle til lyssætning!

Hvad synes du – er der noget jeg burde have gjort anderledes, eller kender du steder på nettet hvor der bliver brugt spejle til ‘hjemmestudie lyssætning’? Drop en kommentar herunder;

Comments

11 Responses to “Professionelt studielys – ved brug af spejle”

 1. Peter Kirring on februar 16th, 2009 17:56

  Denne artikel er nu blevet bragt på Digital Photography School, et australsk site med mere end 1 million besøgende om måneden.
  Se den her http://digital-photography-school.com/lighting-with-mirrors

 2. Thomas Henning on januar 8th, 2010 0:17

  God God God artikel. I love it. Og jeg vil helt sikkert prøve det af med min egen lille bimmer modelbil.. Skal dog lige på jagt efter nogle spejle først. Men synes det er en fed måde at øve sig i at bruge lys på 🙂

 3. Peter Kirring on januar 8th, 2010 12:06

  God fornøjelse – og drop evt. et link herunder hvis du uploader et par af dine fotos! 🙂

 4. Plexiglas til reflektioner | fotoblogger.dk on juni 10th, 2010 17:14

  […] Professionelt studielys ved brug af spejle […]

 5. Mad fotografering | fotoblogger.dk on august 12th, 2010 23:47

  […] Professionelt studielys ved hjælp af spejle […]

 6. Elisabeth Selvstrik on august 29th, 2012 16:29

  Super fed artikel! Det vil jeg prøve. Jeg har ledt efter hvordan jeg kan tage billeder med naturligt lys og alligevel styre lyset. Så det prøver jeg med din metode 🙂 tak

 7. Peter Kirring on august 30th, 2012 12:37

  Hej Elisabeth

  Tak for din kommentar!

  Jeg kan se at du fotograferer strikkede ting. Jeg er spændt på hvordan det bliver at belyse dem med spejle. Har måske nok en idé om, at det kan blive svært at få et jævnt lys med mindre du har nogle meget store spejle (?).

  Hvis det ikke virker kan du prøve med hvide flamingo plader – de er nemme at håndtere, vejer ingenting og koster ikke meget

  Men, jeg os høre hvordan det går 🙂
  (og hvis det slet ikke fungere, så drop mig en mail, så finder vi en anden løsning)
  Mvh Peter

 8. Elisabeth Selvstrik on august 31st, 2012 9:35

  Hvad gør flamingopladerne? Lidt genskin over en stor flade måske? Min udfording er at jeg gerne vil tage billeder i modlys, som også er belyst med den samme farve lys forfra. Fx tage billeder af garn som ligger i vinduskarmen, hvor baggrunden (ud af vinduet) er uskarpt og lyst, samtidig med at garnet i forgrunden er skarpt og er godt belyst.
  P.s. Ja jeg har lige rettet stavefejlen i mailadressen 🙂

 9. Peter Kirring on august 31st, 2012 15:43

  Hej Elisabeth

  Agh, jeg antog du ville fotografere modeller med striktøjet på 🙂

  Til noget der ikke er større end garn i en vindueskarm tror jeg godt du kan komme afsted med spejle.

  Kan være at lyset fra spejlene er lidt for hårdt, og du måske vil få et mere naturligt udseende med et lidt blødere lys? Der vil flamingopladerne (eller en reflektor) måske give et lidt blødere lys. Men, det er jo gratis at lege (forudsat du har et spejl du kan tage ned fra væggen), så det er bare at prøve sig frem 🙂

  God fotolyst – og god weekend! Mvh Peter

 10. Elisabeth Selvstrik on december 5th, 2012 13:34

  Hej igen Peter 🙂

  Tak for dine svar. Jeg har nu fået taget en masse billeder – godt jeg fandt din blog. Jeg er jo vild med naturligt dagslys og selvom jeg stadig har problemer med at få gode billeder af mine produkter (garn) har dine råd har været gode. Jeg har især brugt det med en stor flamencoplade og et lille spejl, sidstnævnte har været god til at fjerne slagskygger og generelt givet godt allround lys. Nu har jeg så et spørgsmål – for hvis jeg skal investere i lidt mere der giver bedre lys, der havde jeg tænkt en reflektor – hvad er så dine erfaringer: Sølv eller guld (er det noget med varmen i lyset) og hvilken størrelse er mest anvendelig?
  Du kan se resultaterne af mine photosessions her: http://selvstrik.dk/cashmere-silke-nam-nam-42/fyberspates-scumptious-lace-silke-merino-100g-5-farver-p5714, http://selvstrik.dk/cashmere-silke-nam-nam-42/fyberspates-sparkle-lace-merino-silke-100g-deep-purple-p5711, http://blog.selvstrik.dk/post/2012/11/07/Lace-min-lace-hvad-i-alverden-tc3a6nkte-jeg-pa!.aspx og her http://blog.selvstrik.dk/post/2012/11/29/Far-Uld-Garn.aspx

 11. Peter Kirring on december 10th, 2012 13:13

  Hej Elisabeth

  Tak for de venlige ord – jeg er mægtig glad for, at du kan bruge mine tips til noget! 🙂

  Sikke nogle gode fotos du har fået taget! Kan sagtens se, at du er vild med dagslyset, og jeg synes det ser godt ud!

  Mht. en reflektor, vil jeg sige, at jeg nok ville gå efter en hvid. Sagen er, at guld giver en farvetoning (hvilket er godt til f.eks. portrætter, men muligvis ikke ønskeligt til gengivelse af et farvet emne som garn), og sølv giver hårdere overgange mellem lys og mørke (hvilket jeg synes vil harmonere dårligt med det lys du laver).

  Heldigvis, behøver du ikke vælge enten-eller. Prøv at se disse to produkter:
  Kenro 5-i-1 til 249,- fra fotoc.dk
  Lastolite 8-i-1 triflip 45 cm eller 75 cm til 695,-/1005,- fra OBT

  Begge produkter har både sølv, guld og hvid reflektorer. Forskellen er størrelsen og så er den fra fotoc.dk måske Skodaen, hvor Lastoliten fra OBT er Rolls Royce’n

  Håber du kan bruge mine kommentarer(?)
  Mvh Peter

Bottom