Foto tips digital kamera

Lysbord af skærebræt – baggrundsbelysning til tyve kroner

Lys både bagfra og forfra er opskriften til flot belysning af semitransparente motiver. Det klarer den professionelle fotograf med et fotobord.

En aften over opvasken fik jeg ideen til at prøve at efterligne den effekt med et skærebræt fra Ikea og en papkasse til en rundsav.

Vil det lykkes, eller er det galmandsværk og fotonørd-galore?

Ideen er at, at motiver hvor lyset kan skinne igennem skal have lys bagfra for at blive “vækket til live”. Det klares lettest med et lysbord til priser fra 5.000 kr. inkl. moms.

Jeg indrømmer, at det var et wild shot, men som jeg stod der og holdt det brugte Ikea skærebræt (som vi havde købt for flere år tilbage for ca. 20 kroner) op foran lyset, var jeg sikker på det ville lykkes.

Skærebrætet er hvidt, rimeligt tyndt og fleksibelt, og – som det ses på min hånd herover – relativt transparent.

Den næste udfordring var at finde noget som skærebrætet kunne står på, og som også kunne bruges til at sikre, at lyset blev koncentreret på undersiden af skærebrætet. En tur i kælderen, og jeg var heldig at kassen til min rundsav har samme størrelse som skærebrætet. Jeg ‘forede’ kassen med almindeligt printerpapir, for at sikre at pappet ikke skulle give et brunt farveskær og for at reflektere lyset.

I kassen lagde jeg min SB-600 blitz indstillet til trådløs udløsning (Nikon CLS) monteret med en Stofen Omnibounce diffuser. Jeg var omhyggelig at dreje det infrarøde øje opad, så blitzen kunne fange signalet fra SU-800’eren.

Havde jeg ikke haft det trådløse flash gear, så kunne jeg have lagt en almindelig glødepære ind i kassen eller skåret et hul der passer til en lampe fra husholdningen.

Tilbage til køkkenet, fandt jeg nogle friske kiwier og skar dem i skiver på to- til tre millimeters tykkelse. Med kiwiskiverne på skærebrætet, skærebrætet i papkassen og en Lastolite EZY-box med en SB-900 til at belyse forsiden så min opstillings sådan ud:

De første 10-15 fotos gik med at finde balancen mellem lysstyrken bagfra (SB-600 blitzen) og forfra (SB-900’eren). Da balancen var på plads var det bare at eksperimentere med kompositionen. Jeg tog en del billeder både med mit 50mm normalobjektiv og med mit 105mm makroobjektiv.

Med makroobjektivet var det -som altid – værd at bruge et øjeblik på at checke at billedsensoren er helt parallel med underlaget, for at sikre skarphed over hele fotoet.

Og som de siger, der hvor jeg kommer fra; Virk’årn så?
Ja! Jeg synes det virkede at bruge mit slidte 20-kroners Ikea skærebræt til baggrundsbelysnings-lysbord:

Klik for at se højere opløsning

Klik for at se højere opløsning

Kort om teknikken:
Billedet er taget med D300 og 105mm f/2.8 VR makroobjektiv. Billederne er skudt med blænde 13 og 1/60 sekund på 400 ISO. Farvemætningen har fået +1 i kameraet. Der er brugt to blitz, hhv. SB-600 og SB-900 fjernkontrollerede af en SU-800. Billedet er beskåret og konverteret til jpg. Ellers ingen efterbehandling.

Hvad er næste skridt?
Til foråret vil jeg eksperimentere med nogle blomster på skærebrædtet, og til sommer vil jeg helt sikkert igang med en bunke friske røde jordbær der får lys både for- og bagfra.

Men, der er sikkert mange andre emner der kan fotograferes på et hjemmelavet lysbord!? Har du en ide, så drop en kommentar herunder.

Comments

9 Responses to “Lysbord af skærebræt – baggrundsbelysning til tyve kroner”

 1. fotoblogger.dk | Produktfotografering til webshop eller hjemmeside on maj 22nd, 2009 19:50

  […] Lysbord af skærebræt – baggrundsbelysning til tyve kroner […]

 2. Susie on september 1st, 2009 16:20

  Super fed ide, personligt synes jeg det kunne vöre fedt og se eksempler med insekter – biller, larver, fluer – alt i den dur…sä er spörgsmälet om de vil sidde stille sä lönge.

 3. Peter Kirring on september 1st, 2009 20:13

  Hej Susie

  Tak for din kommentar!

  God pointe – det tror jeg vil prøve…. måske kan bier og fluer lokkes til med en opstilling i haven og lidt sukkervand på skærebrædtet!?

  Har du selv prøvet? Smid gerne et link til dine egne billeder, hvis du har nogle(?)

  Mvh Peter

 4. Thor Skinderholm on september 21st, 2009 13:53

  Hej Peter, hvis du vil fotografere insekter på dit fantastiske nye lysbord, så kan du bare fange dem med et net, og køle dem af i en køletaske, ca, 20 min. skulle være fint… og ikke alt for koldt… sæt dem på lysbordet, lad dem komme sig lidt, og fyr løs, indtil de får varmen nok, til at kunne flyve igen.

 5. Peter Kirring on september 22nd, 2009 21:44

  Hej Thor

  Kanon!
  Det trick har jeg aldrig hørt før, men det giver god mening – må prøves!

  Tak fordi du delte dit tips!
  Mvh Peter

 6. Allan on oktober 3rd, 2009 17:53

  Hej Peter
  Super fin opstilling du der har fundet på, jeg tror det er løsningen på mit problem. Min kone samler på flødekander i klart glas, jeg har fået opgaven at fotografere dem til et lille album som så kan medbringes på div. kræmmermarkeder og lign. Her er jeg sikker på at få alle detaljer med uden generende skygger.
  M.v.h.

 7. Peter Kirring on oktober 5th, 2009 21:47

  Hej Allan

  Glasfotografering er ellers lidt af en videnskab for sig selv!

  Check evt. dette site hvor de bla. arbejder med belysning nedenfra (jvf. mit “lysbord”, og bemærk hvordan de bruge sort papir for at give tydeligere kanter; http://www.tabletopstudio.com/documents/glass_photography.htm

  Der er også en pædagogisk instruktionvideo her: http://www.prophotolife.com/2008/03/29/prophotolife-instructional-video-lighting-glassware-in-the-studio/

  God fornøjelse – post gerne et par af dine fotos her – er spændt på at se resultatet!

  Mvh Peter

 8. Christian Sejr on november 5th, 2009 9:14

  Til Thor Skinderholm

  Apropos fotografering at insekter, så prøv at checke Casper Tybjergs fede billeder på Nikon galleriet:

  http://www.nikondanmark.dk/galleri/intro.php?casen=25

  Jeg kan specielt god lide hans billede at en bænkebider, og kan følge ham, når han skriver:
  ” Da jeg så resultatet stod jeg med en fornemmelse af at se en bænkebider i øjnene for første gang.”

  Hilsen Christian

 9. Mad fotografering | fotoblogger.dk on august 12th, 2010 23:42

  […] Lysbord af skærebræt […]

Bottom