Foto tips digital kamera

Installation af Radiopoppers med Nikon og Canon flash

Radiopopper PX Transmitter EU versionRadiopoppers er trådløs-flash familiens barske storebror. Hvor producenternes egne systemer har begrænsninger i rækkevidde og under visse lysforhold, sikrer Radiopoppers at dine flash fyres af hver gang – over afstande på op til 500 meter, gennem vægge og metal, eller i høj solskin!

Men, den barste storebror skal alligevel stryges kærligt med håret for at komme igang første gang – især hvis du er Nikon bruger. Læs med og få den hurtige genvej til at komme igang, og henvisning til nogle gode artikler på dansk om Radiopoppers…

 

Der kan skrives meget spændende om brugen af Radiopoppers, men når det allerede er gjort, er der ingen grund til at gøre det igen! Læs derfor Søren Skarby‘s  artikel på pressefotografforbundets hjemmeside, Nicolai Brix’ første artikel og Nicolai Brix’ anden artikel
 
Herunder følger en hurtig komme-igang-plan:

Opsætning

 1. Lad Radiopopperne blive i æsken. Monter SU-800’eren på kameraet, tænd flashen (på remote) og check at flashen udløses når du tager et billede. Dette blot for at sikre, at der ikke er noget galt med de grundlæggende indstillinger i kamera/flash inden vi går videre
 2. Frem med Radiopopperne. Saml holderen til flashen. Bemærk, at der er tre slidser på holderen til modtageren, og at holderen til flashen skal skubbes ind i den relevante slids afhængig af din flash. Den korrekte slids er markeret i plastiken med hhv. SB-600 (øverste slids), SB-900 (mellemste slids) og SB-800 (nederste slids).
 3. Monter flashen i holderen. Check at der er “udsyn” fra modtageren til flashens infrarøde øje.
 4. Monter sendere på SU-800’eren. Brug den medfølgende velcro. Den monteres bedst på ovensiden af SU-800’eren. Det ser lidt vakkelvornt ud, men tvister du senderen ned velcroen falder den med garanti ikke af. UPDATE: Jeg har fået tilbagemeldinger fra fotografer, at senderen virker bedst hvis den monteres på den bagerste del af toppen af SU-800, hvorimod montering på forsiden af toppen kan give problemer
 5. Tænd sender og modtager – tryk på “P” knappen for at tænde. Bemærk at der skal trykkes lidt længere end til den grønne diode tænder, eller slukker enheden igen efter at have displayet nogle tal (!?).
 6. Lav et reset af både sender og modtager – bare for at være sikker på at indstillingerne er de samme for begge enheder:
 7. På modtageren trykkes 1 gang “X” og 6 gange “P”. Hold derefter “X” nede i fem sekunder.
 8. På senderen trykkes 1 gang “X” og 8 gange “P”. Hold derefter “X” nede i fem sekunder
 9. Tænd hhv. sender og modtager igen (se pkt. 5)
 10. Er du Canonbruger er du klar til at fotografere nu!
 11. Er du Nikonbruger skal både sender og modtager indstilles til at “tale Nikonsk”
 12. På modtageren trykkes 1 gang “X” og 2 gange på “P” (indtil displayed viser “HC” (“C” for Canon)) tryk på “X” til displayet viser “Hn” (“n” for Nikon). Tryk 4 gange på “P” indtil menuvinduet slukker.
 13. På senderen trykkes 1 gang på “X” og 5 gange på “P” 1 gange på “X” og 4 gange på “P” (displayet viser det samme som for modtageren herover) indtil menuvinduet slukker.
 14. Sådan – du er nu klar til at “Radiopoppe dine Nikon flash”

 

Ændre kanal

Skal du fotografere et sted med flere fotografer, kan det være en god ide at ændre kanal, så du ikke får interferens fra andre fotografer. Dette gøres på følgende måde:

 1. På senderen: tryk 1 gang på “X” og 4 gange på “P” (til displayet siger “CH”). Tryk 1 gang på “X” og på “P” indtil du har valgt en kanal. Der er 12 kanaler at vælge imellem. Vælger du f.eks. kanal 10 trykker du på “X” indtil der står 10 i displayet og derefter på “P”. Tryk på “P” igen indtil menuvinduet slukker
 2. På modtageren: tryk 1 gang på “X” og 1 gang på “P” (“CH” vises) og 1 gang på “X”. Vælg samme kanal som på valgte på sendere (ved at trykke på “X” til kanalnummeret fremkommer i displayet) og tryk “P” indtil displayet igen er slukket.

 

Generelle indstillinger og menu

Menuen på både sender og modtager kan vise følgende:

b1, b2, b3, b4, b5, b6, b7, b8, b9 – dette indikeret batterispændingen. 9 er bedst.

G1,G2,G3 – (forkortelse for Group) – dette bruges til at justere flash output med Radiopopper Junior systemet (til brug med studio flash) – dvs. ikke relevant hvis du bruger med Nikon eller Canon flash.

CH – (forkortelse for Channel) – bruges til at vælge hvilken kanal channel (1-16) sender og modtager benytter

HC eller Hn – (forkortelse for Hardware Mode) – HC anvendes med Canon flash og Hn for Nikon ditto

L1, L2, L3, L4 – (forkortelse for Level) – bruges til at justere lysstyrken på LCD displayet

F1, F2, F3 – (forkortelse for Feedback Mode) – F1 er standard indstilling. F2 er til ‘High Frame Rate’ (altså kontinuerlig fremføring) og F3 er kun til fejlfinding

rE – (forkortelse for Reset) – bruges til at nulstille til fabriksindstillinger (ved efterfølgende tryk på “X” i fem sekunder). Bemærk: defaulter til Canon flash – husk at ændre dette hvis du bruger Nikon)

 

Se video (på engelsk) der viser dette

RadioPoppers PX System video
Indstillingen af senderen ses 3 minutter og 16 sekunder inde i videoen og for modtageren 6 minutter og 51 sekunder inde i filmen.

 

Bemærk:

VIGTIGT! – hvis sender og modtager placeres mindre end 30 centimeter fra hinanden kan modtageren have svært ved at modtage signalet, og vil måske ikke affyre flashen!

Enhederne virker ikke når man er inde i menuen, og man skal selv trykke “P” indtil man er ude af menuen igen – ellers sker der ikke noget når man fotograferer.

Du kan downloade brugermanualen (på engelsk) her

I ovenstående eksempel har jeg taget udgangspunkt i en Nikon SU-800 som senderenhed. Det kan naturligvis ligeså godt være en Nikon SB-800 eller SB-900 i Master indstilling, eller den indbyggede flash (i Commander mode). Bruger man den indbyggede flash skal man have en særlig holder til senderenheden. Den kan købes eller laves selv…

Radiopoppers PX forhandles i Danmark af Foto/C og koster 1.595 + moms for den EU godkendte version.

 

God fornøjelse med Radiopoppers, og drop en kommentar hvis du har spørgsmål eller erfaring at dele…

Comments

Comments are closed.

Bottom