Foto tips digital kamera

Fotobog, hvilken skal jeg vælge?

Fotobøger og foto DVD’er er oplagte sted at hente viden og inspiration, men det kan være en jungle at finde den, eller de, rigtige bøger og DVD’er.

Jeg har selv tygget mig gennem et antal fotobøger og DVD’er, og giver her mine anbefalinger og synspunkter; de gode, de dårlige og de virkelig slemme.

 

Anders efterlod en kommentar for nylig, og spurte efter råd om hvilke fotobøger jeg kan anbefale. Det har jeg forsøgt at gøre i denne artikel. Amazon.co.uk giver mere end 241.000 hits på “photo” i kategorien bøger, så jeg har ingen ambitioner om at give et fuldstændigt overblik, men nøjes med at fortælle om de bøger jeg selv har på hylden.

Fotobøger generelt

har det problem, at de, i mine øjne, prøver at dække for meget.

Det er tydeligt, at størstedelen af de danske fotobøger er skrevet da digitalfotografering var noget nyt. Ofte handler helt op til en tredjedel af bogen om “Sådan vælge du det rigtige kamera” og yderligere en tredjedel handler om “Sådan overfører du dine fotos til computeren og sender dem som en email”

Det er bare ikke særlig relevant idag. Og hvad værre er, bøgerne medvirker til, at læseren falder i teknikfælden, hvor man tror at gode fotos kommer af dyre kameraer. Desuden, kan det vel være lige meget at emaile ens fotos hvis de stinker?

Misforstå mig ret, det er ikke fordi jeg mener at foto- og kamerateknik ikke er vigtigt og spændende, men min pointe er, at der er andre ting du skal tage fat i først, for at blive en god fotograf. Sandheden er, at for den almindelige forbruger der tager billeder “til jul, fødselsdag og på ferier“, tager kameraet udmærkede billeder i måske 70-80% af tilfældene.

Et godt foto består af et godt motiv (din opgave), en god komposition (din opgave) og korrekt eksponering (kameraets opgave). Når kameraet klarer opgaven tilfredsstillende i 70-80% af tilfældene, er det altså ikke der flaskehalsen er! Det vil sige, at du får mange flere gode billeder, hvis du koncentrerer dig om at finde det gode motiv og den gode komposition.

Derfor vil en fotobog der giver indtryk af “at have det hele” men kun bruger tre sider på billedkomposition, aldrig blive min favorit.

1 – Politikkens store bog om digitalfoto (1. oplag 2004), af Tom Ang

Bogen er på over 400 sider, og kun side 80-83 handler om komposition – ikke godt nok! Bogen redder lidt ved at have 60 sider om “en verden af motiver”. Har en god illustration af betydningen af blænde og zoom ifht. dybdeskarphed (side 85).

Jeg synes: Jeg vil kun anbefale den som et opslagsværk, og i så fald ikke til nybegynderen.

Målgruppe: Den øvede (men kun som opslagsværk)

2 – How to Photograph Australia, af Steve Parish

Bogen er et nedkog af Steves bog “Photograph Australia”, men er alligevel på 125 sider. Bogen er høj og smal, hvilket gør, at den er let at få plads til i lommen eller fototasken. Jeg tror dette må være den mest gennemillustrerede fotobog jeg har læst – og det er et stort plus! 38 sider om komposition, farver, lys og skygge og motivets elementer. Meget inspirerende bog, der både kan læses fra ende til anden, men også bruges som et opslagsværk med fotoeksempler.

Jeg synes: Anbefaler kraftigt!

Målgruppe: Begyndere og øvede (og proffer der er på vej til Australien)

NB: Tror desværre ikke den kan købes i Europa

3 – Learning to See Creatively, af Bryan Peterson

Bogen er lige efter min smag – masser af eksempler på hvordan et foto kan tages, og hvordan en lille forandring af kompositionen kan gøre billedet endnu bedre. Også et afsnit om hvad forskellige objektiver betyder for billedkompositionen.

Bryan skyder tydeligvis manuel, og skriver ofte f.eks. “with my camera set to a 125th of a second, I dialed in f/8 to create a correct exposure” – den del, er man nød til at ignorere som nybegynder, og i stedet koncentrere sig om kompositionen, som Bryan beskriver godt. Bogen er ikke en “all around fotobog”, men dækker kun hvad titlen angiver.

Jeg synes: Anbefales kraftigt!

Målgruppe: Begyndere og øvede (og begyndere kan bare se bort fra Bryan’s manuelle indstillinger)

NB: der findes også en 1998 udgave, men 2003 udgaven er kraftigt revideret i forhold til 98’eren

4 – Fotobogen, af Casper Tybjerg

Fotobogen er uden tvivl den flotteste fotobog der er udgivet på dansk. Den vejer 1.8 kilo, og er trykt i en meget lækker kvalitet. 224 sider fyldt med en grundig introduktion til foto, som vil appellere til nybegynderen og den lidt erfarne. Lidt flere “ikke sådan, men sådan” fotos ville have gjort bogen mere visuelt pædagogisk, men dens styrke ligger i bredden. Opfølges af flere mindre og mere specifikke bøger (se længere ned i artiklen). Bogen er en bedre begynderbog end Politikens

Jeg synes: Anbefales

Målgruppe: Begyndere og øvede

5 – The Creative Photography Handbook, af Lee Frost

Lee Frost er, sammen med Bryan Peterson herover, nogle af de mest produktive fotobogsforfattere. Denne bog fra Lee, er praktisk anlagt og går til sagen med en masse praktiske fotoeksempler. Yderst relevant opdeling i kapitler (Light / Composition / Focussing / Colour / Darkroom (ignorer det!) / People in Camera / Scenics / Urban Landscapes / Nature / Movement). Er skrevet på letlæseligt engelsk og er et god bud på en god begynderbog (der blot kan ignorere kapitlet om fremkaldelse)

Jeg synes: Anbefales

Målgruppe: Begyndere

6 – The Art of Digital Photography, af John Hedgecoe

Som tidligere professor i fotografi og med mere end 9 millioner solgte bøger, er John Hedgecoe ikke en Hr. hvemsomhelst i denne sammenhæng. Bogen er meget detaljeret beskrevet og fyldt med store fotos. Er opdelt i tre sektioner; Composing the Image, Lighting og Subjects and Styles. Afsnittet om komposition er på 104 af bogens 284 sider, så emnet må siges at blive dækket! Personligt synes jeg ikke afsnittet om Subjects and Styles (som dækker people / still life / architecture / landscape / nature / sport) er det bedste jeg har set om emnet, men de to første sektioner er bogens værd i sig selv.

Jeg synes: Anbefales (men som et supplement til en allround fotobog)

Målgruppe: Øvede

7 – Marc Hom Portraits, af Marc Hom

Dette er ikke en bog om at fotografere, det er en bog med fotos. Dem har jeg nogle stykker af, som ikke er med her. Når Marc’s bog alligevel er med, er det for at gøre opmærksom på, at at du også kan lære en masse af bøger med fotos (de såkaldte “coffee table books”). Fantastiske fotos giver inspiration! Jeg lærer selv bedst ved at “ville kunne” – forstået sådan, at ser jeg et foto jeg kan li’ så bliver jeg “Urgh, det vil jeg også kunne” og det er den bedste motivator til at lære nyt (i hvert fald for mig)

Marcs bog er fyldt med portrætter af kendisser. Ikke “Big Brother / X-factor”-style kendisser, men mennesker der har opnået status i kraft af deres evner. Disse mennesker er jo allerede fotograferet tusindvis af gange, men Marc har alligevel fundet nye vinkler eller ukendte sider af dem til sine portrætter. Cirka halvdelen er sort/hvid. Marc Hom er dansker, men arbejder fra New York. Måske derfor er han – helt uberettet – lidt overset i Danmark? Er han god nok til Kronprisen er han god nok til mig :-)

Jeg synes: Anbefales kraftigt(men med det forbehold, at du ikke lærer hvordan fotoet er taget)

Målgruppe: Begyndere, øvede, proffer og alle andre

8 – Fototeknik, af Casper Tybjerg

Selvom jeg skrev i indledningen, at jeg ikke er vild med fotobøger der fokuserer for meget på teknik, medtager jeg alligevel Fototeknik bogen. Grunden er, at bogen er en del af en serie. Og der er jo ikke noget galt med at ville vide noget om fototeknik, jeg siger blot, at man skal passe på, at det ikke er der man starter. Casper udgav da også først den generelle “Fotobogen” og derefter den emnespecifikke “Mennesker”, inden “fototeknik” bogen udkom. Bogen er rigtig god. Den tager fat på alle de ting du bør lære efter du har lært billedkomposition og at finde gode motiver, og når de 70-80% gode billeder fra kameraets auto-indstilling ikke længere er nok. Bogen afsluttes med seks øvelser til læseren. Og så er den ikke skrevet om teknik for teknikken skyld, men om teknik som et middel til at få bedre billeder i krævende situationer.

Jeg synes: Anbefales kraftigt (men ikke til helt nybegyndere)

Målgruppe: Spejlrefleksbrugere der har fotograferet mindst et par tusinde fotos.

9 – The Moment it Clicks, af Joe McNally 

Jeg tror at selv mennesker der ikke fotografere vil få noget ud af læse Joes bog. Joe skriver om de mennesker han fotograferer og om sine egne oplevelser på en måde så det bliver sjovt og vedrørende. At han samtidig har en sarkastisk selvironi som vist kun en New Yorkere kan, gør bare bogen endnu sjovere. Som fotobog er bogen helt fantastisk – forudsat man er interesseret i fotografering med fjernbetjent blitz eller studieflash. Joes tanker omkring lys kunstlys sammen med dagslys er yderst inspirerende og kan helt sikkert gøre læseren til en bedre fotograf.

Joe er blevet kritiseret for ikke at være specifik nok omkring sin fototeknik i bogen (og er da også igang med at skrive en ny bog, der er mere specifik omkring hans teknik). Personligt oplever jeg ikke at der mangler teknikbeskrivelser i bogen, men det er nok også en fordel at have prøvet trådløs flashfotografering før

Jeg synes: Anbefales kraftigt (men ikke til begyndere)

Målgruppe: Spejlrefleksbrugere der ved hvordan man fotograferer med trådløs blitz eller studieflash

10 –  Existing Light Techniques for Wedding and Portrait Photography, af Bill Hurter

Dette er ikke en generelt ‘cover-all’ fotobog. Bogen handler om hvordan man kan bruge eksisterende lys til portrætter og gruppefotos. Dermed dækker den to vigtige områder; fotografering af mennesker og belysning uden kunstlys… og er det ikke mindst 50% af alle fotos vi tager? Desuden er viden om hvordan man får mest ud af lyset, netop det der gør en klogere som fotograf.

På trods af titlen, har bogen også et afsnit om brug af kunstlys (!) og der er en fin illustration af de fem klassiske belysningsopstillinger (Paramount / Loop / Rembrandt / Split / Rim). I modsætning til de fleste fotobogsforfattere har Bill ikke nøjedes med at bruge sine egne fotos, men har medtaget masser af foto fra andre fotografer. Det er klart en styrke, at man dermed bliver præsenteret for flere forskellige ‘stile’

Jeg synes: Anbefales (til alle der tager portrætter)

Målgruppe: Øvede

11 – The Photographers Eye, af Michael Freeman

Med undertitlen “Composition and Design for Better Digital Photos” er banen kridtet op. Med 192 sider udelukkende om billedkomposition og betydningen af hver eneste element er bogen yderst detaljeret og grundig. Mange steder er det samme situation eller motiv fotograferet med to forskellige kompositioner for at vise forskellen. Mange fotos er forklaret ved hjælp af linjer og piler lagt ind over det originale foto, for at illustrere opmærksomhedslinjer.

Bogen er både god at læse fra ende til anden og som opslagsværk. Selvom jeg anbefaler bogen, er jeg glad for at det ikke var en af de første bøger jeg læste om foto. Den er nemlig så detaljeret, og enkelte steder en smule teoretisk, at man som læser vil kunne finde emnet for overvældende.

Jeg synes: Anbefales (også til begyndere, forudsat det ikke er den første fotobog man kaster sig over)

Målgruppe: Lidt øvede til øvede

12 – Photographic Composition, af Tom Grill & Mark Scanlon

Dækker nogenlunde det samme materiale som ‘The Photographers Eye’ men skrevet på et lidt mere teoretisk plan. Jeg var ikke begejstret da jeg læste bogen, men har alligevel opdaget, at det er den jeg ofte finder svar I når jeg går igennem mine fotobøger for at finde svar på et specifikt emne. Fotoerne i bogen er mere illustrative end de er flotte.

Jeg synes: Den kan fås brugt på Amazon til 30 kroner + forsendelse – det er den bestemt værd!

Målgruppe: Øvede

13 – Creative Nature & Outdoor Photography, af Brenda Tharp 

Som titlen antyder er denne bog en udendørsfotobog. Napper du denne og “Existing light for wedding…” bogen, har du dækket et bredt felt af fotografering! Denne bog har det hele; flotte fotos, kapitler om komposition, lys, farver, udtryksformer osv. men alligevel ringer den ikke rigtigt nogen klokker hos mig. Jeg kan ikke forklare hvorfor. Brenda Tharp er ellers en anerkendt fotograf, og udbyder i øvrigt også on-line fotokurser. Guess it’s just me…

Jeg synes: Joe, mjae, nej, måske – men andre vil sikkert kunne få glæde af dem (?)

Målgruppe: Lidt øvede

14 – Digital Travel Photography, af Dan Heller

Ah, rejsefotografering – findes der noget bedre end at opdage nye spændende steder og få gode fotos med hjem? Desværre er bogen lidt af en bastard. Den handler om rejsefotografering, men af bogens 124 sider handler kun 23 sider om “People and Places” hvorimod “Getting equipped” fylder 40 sider og 24 sider er dedikeret billeder på lang lukkertid. Yderligere er der kastet lidt generelle begynder-emner som det gyldne snit, ankerpunkter og billedbehandling ind. Alt i alt bliver bogen et misk-mask uden at være god til nogen af delene.

Jeg synes: Ligegyldig bog, som vil alt men intet kan.

Målgruppe: Begynder

15 – Picture Composition, af Peter Ward

Mest rettet mod filmfotografer (film som i “levende billeder”, ikke som i “tiden før kameraet blev digitale”) men indeholder gode afsnit om perspektiv, indbyrdes målestoksforhold og bevægelse, som stillbilledefotografer også kan lære af. Meget få fotos, lidt flere illustrationer og meget tekst. Nap den med i forsendelsen hvis du alligevel skal ha’ en bog hjem, og du kan få den for en slik.

Jeg synes: OK som baggrundsviden, forudsat man husker den primært er til filmfotografer.

Målgruppe: Meget øvede

Denne liste bliver opdateret efterhånden som der kommer flere bøger på hylden hos mig. Aktuelt er mit eksemplar af Joe McNally’s Hot Shoe Diary på vej med posten fra England. Anmeldelse følger.

Kender du fotobøger du vil anbefale andre? Skriv en kommentar herunder med titel og forfatter!

Eller har du en anden oplevelser af en af bøgerne herover? Skriv og fortæl hvad du synes!

Comments

39 Responses to “Fotobog, hvilken skal jeg vælge?”

 1. Anders on March 23rd, 2009 22:01

  Hej Peter

  Tak for et rigtig godt indlæg om fotobøger. Jeg har allerede en bog på vej.

  Jeg har i øvrigt bestilt et Nikon d90 som skulle komme en af dagene. :-)

  Hilsen
  Anders Bendix Kiel

 2. Peter Kirring on March 23rd, 2009 23:43

  Hej Anders – bare glad for du kan bruge artiklen!

  Du bliver glad for D90’eren, er jeg sikker på. Jeg har selv skudt tusindvis af fotos med forgængeren D80 og var rigtig glad for det… og D90’eren er bedre end D80’eren.
  Forøvrigt, så er de tre racerbil-eksempler i artiklen http://www.fotoblogger.dk/panorering-motiver-i-bevaegelse/ taget med D90
  God fornøjelse!

 3. Svend Aage Kristiansen on March 24th, 2009 20:00

  Nu kan det være at jeg blander mig i noget jeg skulle lade ligge. Jeg der er total nybegynder, har forsøgt at komme i den lokale fotoklub uden held, døren er altid låst, selv om man har meldt sin ankomst.
  Derfor har jeg købt utalige fotobøger, og jeg giver dig ret meget går igen f.eks har forfatteren et forhold til et bestemt kameramærke.
  Men en dag fik jeg lyst til at købe: Bogen om Digital fotografering (Verdens mest solgte fotobog), af Scott Kelby.
  Sådan her beskriver Scott selv sit geniale koncept:´´Forestil dig, at du og jeg er ude at fotografere, og du spørger mig:´´Hej, hvordan får jeg denne blomst til at være i fokus på en uskarp baggrund?´´ Så begynder jeg ikke at holde en længere forelæsning om fotografering for dig.
  I det virkelige liv ville jeg sige:´´Sæt zoomobjektivet på kameraet, indstil blænderen på f/2,8, stil skarpt på blomsten, og fyr løs.
  ´´Det er hvad denne bog går ud på´´
  Jeg kunne havde sparet mange penge hvis jeg havde købt denne bog som den første. jeg køber kun bøger på Dansk, da jeg får for lidt ud af de engelske.

  Bogen er købt hos forelaget Libris ISBN-13:978-87-7843-861-4

  Med venlig hilsen
  Svend Aage Kristiansen

 4. Peter Kirring on March 24th, 2009 21:26

  Hej Svend Aage
  Det er bare godt at du blander dig – tak for det!

  Scott Kelby er en af de mest respekterede forfattere og bloggere om Photoshop. Jeg har hørt om hans bog, men viste ikke den var udkommet på dansk!

  Jeg lader din anbefaling stå for andre at blive inspireret af.

  Mht. engelsk vs. dansk, så er det godt at støtte de danske oversættelser, for ellers ville det jo ende med at der ikke længere blev oversat noget til dansk. For mig personligt, tæller blot, at den engelske udgave koster £9,79 (ca. 90 kr.) for 3. udgave, mens den danske oversættelse (2. udgave) koster 249,- og så er jeg tilbøjelig til at nappe den engelske.

  Men som du siger, hvis det er den bedst fotobog du har læste, så er den 249,- jo heller ingen pris! :-)

  Tak for tippet! Mvh Peter

  Scott Kelby: The Digital Photography Book v. 3

 5. Peter Kirring on March 24th, 2009 21:29

  NB: Joe McNally’s “Hot Shoe Diary” kom med posten i dag…

 6. Aya Køllgaard Carlsen on March 31st, 2009 17:25

  Kære alle
  Husk at tjekke http://www.bogpriser.dk hvis I skal købe danske bøger. Scott Kelbybogen koster 218 kroner og så er portoen også betalt.
  Venlig hilsen
  Aya

 7. Peter Kirring on March 31st, 2009 19:56

  Hej Aya
  Tak for tippet!
  Mvh Peter

 8. Anders on April 9th, 2009 16:09

  Hej Svend

  Jeg vil tilslutte mig Peters kommentar om at du endelig skal blande dig her i debatten.

  Det har ihvertfald betydet at jeg nu har endnu en fotobog på vej. :-) Tak for tippet Svend.

  Jeg vil i øvrigt anbefale Scott Kelbys og Matt Kloskowskis webside og podcast http://www.dtowntv.com. (Det er dog på engelsk, men jeg synes det er rigtig godt og så er det jo en gang imellem rart at få noget visuelt på.)

  Det kunne i øvrigt være at det var noget du skulle overveje Peter. :-) Podcast. Det ville vel blive den første fotoside med podcast. Det ville være fantastisk og jeg er sikker på at Svend og mange andre også ville sætte pris på det.

  De bedste påske hilsner
  Anders Bendix Kiel

 9. Erik on April 19th, 2009 18:27

  Har I et godt forslag til en Nikon D90 bog?

 10. Peter Kirring on April 19th, 2009 21:39

  Hej Erik
  Velkommen til fotoblogger!

  Min første anbefaling er at deltage på det gratis kursus som Nikon tilbyder sammen med sine DSLR kameraer; Dschool Basic. Det afholdes fire steder i landet og er (som sagt) gratis. Læs mere på http://school.nikon.dk
  Bemærk, at tilbudet kun gælder kameraer købt hos danske forhandlere der køber deres produkter fra Nikon i Danmark (altså ikke grå-importører)

  Jeg er ikke bekendt med en dansk bog om/for Nikon D90, men hvis du er fortrolig med foto-engelsk, ved jeg at de ovre på http://www.nikonians.org er meget glade for Thom Hogans bøger om Nikon kameraer. Hans bog om D90 beskriver han selv sådan:
  “The Complete Guide to the Nikon D90 1st Edition: this 800+ page eBook (PDF file) contains everything you’d want to know about the D90 and how to use it, including how to use it as a video camera. You’ll find deep explanations with more examples and suggestions than in previous and other guides, all in the no-nonsense and understandable writing style for which Thom Hogan has become famous. No matter how well you think you know the D90, you’ll find things in this work that you didn’t know about the camera (try pressing the OK button twice while reviewing an image; surprised?). That’s why it’s called a “complete guide.”
  Læs mere http://www.bythom.com/nikond90guide.htm

  Bogen leveres på CD-rom inkl. en skriftlig tilladelse til at få trykt et eksemplar hos en bogtrykker (men den kan selvfølgelig også printes på en almindelig printer). CD-rom’en koster 50 USD inkl. forsendelse

  Jeg har også høre godt om Nikon D90 by Corey Hilz der koster 11 GBP + forsendelse.

  God fornøjelse med bøgerne – og dit D90 ikke mindst!
  Mvh Peter

  NB: har du husket at tilmelde dig opdateringer via email? http://www.fotoblogger.dk/ajour/

 11. Erik on April 20th, 2009 6:32

  Hej Peter
  Mange tak for dit uddybende svar.
  Jeg vil kigge nærmere på dine tips. Jeg har tidl. fotograferet meget med Nikon F3 og Canon 300D – men der er unægtelig sket lidt på tekniksiden i den seneste tid :-)

  Glæder mig til at ‘bruge’ denne blog – og har tilmeldt ig nyhedsbrevet…..
  Mange hilsner
  Erik

 12. Svend Aage Kristiansen on April 20th, 2009 8:31

  Hej Anders Bendix Kiel

  Tak for linket til :Scott Kelbys og Matt Kloskowskis webside og podcast http://www.dtowntv.com det viser hvad en mand som Scott Kelbys kan.

  Også tak til Peter for http://www.fotoblogger.dk det er bare dejligt at der også er plads til os ´´nybegynder´´

  Med venlig hilsen til alle
  Svend Aage Kristiansen

 13. Peter Kirring on April 20th, 2009 22:11

  @ Erik: Du skal være velkommen!
  @ Sv. Aage: Tak skal du ha’ – her er alle lige velkomne!

 14. Lisa Maria on January 7th, 2010 14:15

  Hej. Jeg har kigget lidt på bøgerne Bogen om Digital fotografering, bind 1,2 og 3.
  Jeg er lidt i tvivl om, hvilken jeg skal starte ud med.

  Jeg er nybegynder, og jeg interesserer mig mest for makro, men vil selvfølgelig gerne have dækket mange områder inden for fotografi. Jeg har ikke lige pt. råd til at købe alle tre, så det ville være rart med noget hjælp.

  På forhånd tak (:

 15. Peter Kirring on January 7th, 2010 14:59

  Hej Lisa Maria

  Jeg antager du taler om Scott Kelby’s bøger? Hvis det er dem, skal du vælge to’eren – da den har et kapitel om makrofotografering!
  Se indholdsfortegnelse her på linket http://www.fotoblogger.dk/pkimagedir/til_lisa_maria.png

  Bogen kan du købe på amazon i Enland til omkring 10 GBP + fragt (det er halvpris af den danske version) – se dette link The Digital Photography Book Volume 2: The Step-by-Step Secrets for How to Make Your Photos Look Like the Pros!

  …. og må jeg ikke også foreslå dig at kikke på min ebog “Aldrig mere begynderfotos”?
  Du finder den gratis her: http://www.fotoblogger.dk/ebog/

  God fornøjelse!

 16. Erik on January 7th, 2010 16:38

  Hej alle

  Scott Kelbys bøger kan købes hos eLounge fx. http://www.elounge.com/pages/ProductDetails.aspx?ProductIndeks=4139460
  – 111 kr for de engelske versioner.
  /Erik

 17. Lisa Maria on January 7th, 2010 16:52

  Hej Peter og tusinde tak for hjælpen.

  Jeg har godt lagt mærke til den billige pris på Amazon, men jeg er ikke super skarp til engelsk. Er bøgerne let at læse og forstå, på engelsk?

  Jeg glæder mig allerede til at læse din ebog, i aften!

 18. Erik on January 8th, 2010 9:25

  Hej Lisa Maria

  Nu kender jeg selvfølgelig ikke din engelsk kundskaber, men jeg synes det er skrevet i et nemt tilgængeligt sprog.
  De er bygget op side for side, således at det i princippet er en masser sider med ligeså mange tips – forklaret så alle kan forstå det.

  Hvis du er helt ny ift. fotografering vil jeg anbefale at begynde med bog 1.
  /Erik

 19. Peter Kirring on January 8th, 2010 11:59

  Hej Lisa Maria

  Jeg er enig med Erik. Fordi Scott’s bøger generelt er meget brugervenlige og u-tekniske i deres tilgang, bliver de også nemme(re) at forstå på engelsk.

  Omvendt, er det jo også dyrt at spare 150 kr. hvis man ikke får tilstrækkeligt ud af bogen…
  Mvh Peter

 20. Finn Andersen on October 5th, 2010 17:00

  Hej Scott Kelby´s Digital Fotograferingpå dansk kan nu købes i Netto til 90 kr. og Casper Tyberg har på forlaget Click udgivet bogen Komposition også på dansh

 21. Peter Kirring on October 5th, 2010 19:00

  @ Finn: Tak for tips’ene!
  Egentligt lidt sørgeligt med Scott Kelby’s bøger – for det må jo betyde at der ikke er marked for en god fotobog på dansk til ca. 250 kroner!? Tankevækkende…
  Men som forbruger er det bare med at komme i Netto og købe hele serien!

  Jeg skal se at få hænderne i Caspers bog – jeg har altid synes at komposition er det mest interessante emne at studere inden for foto – og Casper er jo god til at gøre tingene lige til at forstå

 22. Michael M on December 19th, 2011 23:14

  Hej Peter.
  Synd, der er så lidt aktivitet på denne side. Den fortjener meget mere! Siden sidst har jeg skiftet kamera til Canon EOS60D, men er ikke af den grund blevet still billed fotograf. Det er altså også et virkelig godt videokamera – det er bare ikke skabt til det formål, derfor lidt mere krævende teknisk.

  Jeg er i gang med Picture Composition, af Peter Ward (nr. 15 herover) og er helt enig med dig i dine bemærkninger om bogen. Jeg vil endda gå så langt at sige, at det er en undervisningsbog på højt niveau.
  Et punkt er jeg uenig med dig: Det der med at få den for en slik: Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad du plejer at købe slik for, men jeg gav ca. 400 kr. for den på nettet…
  Glædelig jul og godt nytår!

 23. Peter Kirring on December 22nd, 2011 15:06

  Hej Michael

  Ja, jeg har sgu’ også lidt dårlig samvittighed! Jeg har materialer til mindst fem gode artikler (synes jeg selv), men jeg har meget svært ved at finde tid i øjeblikket.

  Spændende at du har – skal vi kalde det – udvidet dine videomuligheder til også at kunne tage stills? :-) Jeg hører gerne hvad du synes om et DSLR som videokamera når du har vænnet dig til kameraet!

  Jeg synes at kunne huske, at jeg købte bogen du omtaler for 5-6 GBP hos Amazon i England. Men amazon er også så udspekulerede, at hvis en bog f.eks. er udsolgt hos forlaget, så sætter de prisen op. Det kan være det der er sket her (?)

  Tak for din kommentar Michael – og glædelig jul!
  Mvh Peter

 24. Thomas Due Halfdaner on September 14th, 2012 23:48

  Hej.

  Jeg ved godt det er et lidt gamle indlæg jeg skriver en kommentar til, men jeg håber på svar :)

  Da jeg har lige fået et Canon EOS 650D i 30 års fødselsdags gave, kunne jeg godt tænkte mig at høre hvad du kunne anbefale af helt nybegynder bog

  Som sagt er jeg helt nybegynder, inden for photo verden, men er villigt til at lære.

  Jeg er desværre ikke så god til engelske, så bogen skal helst være på dansk.

  Den må også godt være nogen lunde opdatere til nutidens kamera.

  M.v.h.

  Thomas Halfdaner

 25. Peter Kirring on September 20th, 2012 15:06

  Hej Thomas

  Tillykke med fødselsdagen – og velkommen i fotografiets verden :-)

  Hvis det skal være på dansk, vil jeg anbefale Casper Tybjergs “Fotobogen” (omtalt herover). Den er rigtig flot og giver en god introduktion til fotografering, og er på ingen måde forældet i forhold til de allernyeste kameraer.

  Scott Kelby’s bøger (omtalt i kommentarerne herover) er også tilgængelige på dansk, og er også gode. Men, de er ikke så gode som helt nybegynder bøger. Passer tidsmæssigt måske som gode ønsker til jul? :-)

  Mvh Peter

 26. Thomas Due Halfdaner on September 20th, 2012 21:23

  Hej Peter.

  Tak for dit svar – Det sætter jeg stor pris på :)

  Jeg er allerede begyndt at blive helt vildt med at tage billeder. For det ikke skal være løgn, så laver jeg stort set ikke andet lige pt. :P

  Jeg tager billeder af alt lige fra blomster til natur billeder til små ting jeg har stillet op :)

  Dog er det ikke alle billeder der blive lige gode, men det kommer jo nok som man bliver bedre med tiden.

  Til at starte med, så tror jeg at køber “Fotobogen” nu, da jeg så har lidt at læse i, så kan vi jo altid se hvad jeg skal ønske mig til jul :P

  Men det bliver jo nok noget til mit kamera.

  Igen tak for din tid.

  M.v.h.

  Thomas

 27. Thomas Due Halfdaner on September 20th, 2012 21:26

  Hov – glemte også lige at sige tak for din fine bog. Den er læst igenmen 2 gange nu.

  Der var nogle gode råd i den.. Jeg kan allerede se jeg har lavet nogle dumme fejl, som kunne være undgået hvis jeg have læst din bog.

  Men det ved jeg så til fremtiden.

  M.v.h.

  Thomas

 28. Peter Kirring on September 20th, 2012 21:44

  Super du kan bruge mit råd – og min fotobog, Thomas!
  Gi’ lyd hvis der er noget andet du kan bruge et godt råd om :-)
  Mvh Peter

 29. Stine on January 6th, 2013 0:07

  Hej Peter

  Sikke en god hjemmeside!

  Jeg skriver til dig, idet jeg godt kunne tænke mig en bog om digital fotografering – jeg har et Canon spejlrefleks kamera og et par objektiver dertil. Jeg elsker at tage billeder af alt muligt, men ønsker at blive bedre til at udnytte kameraet optimalt og lære mere om teknikken bag samt lære hvordan jeg tager de bedst mulige billeder i diverse situationer.

  Jeg havde først tænkt på Politkens bøger om emnet, men i julegave fik jeg “Den digitale foto håndbog” af Doug Harman – men jeg kan ikke finde nogen anmeldelser af den.. Har du kendskab til den?
  Men nu blev jeg også lidt inspireret af dit indlæg om emnet, men jeg ønsker gerne, at bogen er på dansk.. Derfor blev jeg også opmærksom på både Casper Tybjergs og Scott Kelbys’ bøger.

  Mit spørgsmål er, om du har et forslag til den perfekte bog om fotografering, når det skal imødekomme ovenstående ønsker og ikke være en del af en serie/flere bind (hvor man dog skal kunne pille en fra, som den eneste nødvendige)?

  På forhånd tak :)

  Mvh. Stine

 30. Peter Kirring on January 6th, 2013 23:59

  Hej Stine

  Dejligt at du kan lide fotoblogger – og tak fordi du fortæller det :-)

  Hmm, det er jo lidt at et tusind-kroners-spørgsmål hvilken fotobog er den perfekte – og måske ikke sådan lige at give en endegyldigt svar på?

  Jeg kender ikke bogen af Doug Harman, så den kan jeg ikke rigtigt sige noget om. Hvad er din oplevelse af bogen?

  Skal det være på dansk, er der, som du skriver, Casper Tybjerg og Scott Kelby’s bøger. Kelby’s bøger kræver at man er dus med sit kamera, og kan sin grundlæggende fototeknik. Kan man det, er de de dejligt ligetil uden unødvendigt fyld. Men, er man ikke helt fortrolig med de tekniske termer og betjeningen vil meget af indholdet være svært at omsætte til praktik.

  Det efterlader os med Casper Tybjerg’s fotobog. Bemærk, at Casper har skrevet en hel serie af bøger. “Fotobogen” er den grundlæggende der dækker fotografering bredt. Den vil jeg anbefale dig at starte med. Efterhånden som du får blod på tanden, kan du skaffe dig Caspers andre fotobøger om mere specifikke emner (natur, mennesker, makro etc.). Og/eller nogle af de engelske bøger, hvis du har mod på det.

  Jeg kan, som det fremgår af anmeldelsen, godt lide Caspers bog, og anbefaler den gerne (jeg har, i øvrigt, givet den i julegave til både min bror og min far!). Er den så den perfekte bog om fotografering?
  Well, jeg tror ikke den perfekte bog om fotografering nogensiden bliver skrevet – dertil er fotografering, vores syn på billeder og hvad vi i øvrigt ønsker og forventer af vores fotografi alt for individuelt. Tror jeg. :-)

  Held og lykke – og lad mig gerne høre hvad du synes om den, eller de bøger du læser.
  Mvh Peter

  NB: Har du husket at abonnere på fotobloggers nyhedsbrev? Det er jo også en måde at få ny viden på :-) Tilmeld dig her

 31. Peter Kirring on January 7th, 2013 0:05

  NB: Du finder “Fotobogen” af Casper Tybjerg her:

 32. Michael M on January 10th, 2013 0:22

  Hej Peter og I andre.

  Peter opfordrede mig for længe siden til at beskrive lidt om, hvordan det er at tage video med et dslr. Jeg vil blot sige, at hvis I vil lave seriøs video med et sådant kamera, er det en stor fordel at have noget videoerfaring i forvejen. Ellers er det noget nemmere at gå til et egentligt videokamera. Til gengæld kan et DSLR lave nogle meget flotte optagelser, bl.a. med kort DOF, på grund af den større sensor. I kan se noget om forskellen i mine film på Vimeo: https://vimeo.com/michaelmoller/videos

  Filmen ‘Tågen letter’ er taget med først et alm videokamera, senere med EOS60D – og det er markeret i filmen, hvornår skiftet sker. Alle film, der er nyere end denne film er taget med EOS60D

  Ellers skriver jeg egentlig for at anbefale McNallys bog: The moment it clicks. Jeg fik den i julegave og nyder så meget at læse i den / se billederne, at jeg har rationaliseret den! Højst 5 sider om dagen! (Ellers var den slugt forlængst!) Den er virkelig en fornøjelse at læse og har nogle pragtfulde og inspirerende billeder.

  Til slut et rigtig dejligt 2013 til jer allesammen og især Peter. Tak for en dejlig side, som desværre slet ikke har den succes, den fortjener. Lad os allesammen gå ud og reklamere for Botoblogger.dk!

  PS: Peter, der en herover, der skriver om ‘din bog’. Der er noget, der virkelig er smuttet for mig – Fortæl! Hvad er det for en bog?

 33. Michael M on January 10th, 2013 0:25

  Pokkers, at jeg ikke kan rette i det jeg har skrevet: Jeg mener SELVFØLGELIG

  FOTOBLOGGER:DK

 34. Peter Kirring on January 14th, 2013 22:16

  Hej Michael (og I andre)

  Også godt nytår til dig!

  Tak for din beskrivelse af video med DSLR – det var spændende at se “tågen letter” filmen! Først og fremmest fordi det var en flot video, og fordi det var sjovt at se forskellen på hhv. videokamera og DSLR – men også fordi videoen på fortrinligvis illustrerer at man faktisk kan lave yderst spændende video af relativt stationære motiver. Jeg var meget inspireret!

  Mht. “The Moment It Clicks” er jeg enig – den er rigtig god (men kræver selvfølgelig, at man er okay med at læse engelsk). Jeg har læst alle Joe McNallys bøger siden… hvilket minder mig om, at jeg vist må se at lave en opfølger til denne artikel, for der er jo løbet flere fotobøger på hylden siden 2009!

  Mht. “min” fotobog, så er den en lille “undgå de mest almindelige fejl” bog jeg skrev for nogle år siden. Pædagogikken i at fokusere på at undgå fejl, fremfor at fokusere på at gøre det rigtige kan diskuteres. Men eftersom der vel ikke findes et “rigtigt” foto, var det lidt nemmere at fokusere på, at undgå de mest oplagte begynderfejl.
  Bogen kan downloades her

  Tak for de venlige ord om fotoblogger, Michael! Jeg synes nu siden har relativ succes – jeg bliver i hvertfald glad når nogen synes jeg kan hjælpe med deres fotospørgsmål. Og der bliver da brugt over 50 timer om måneden på at blive læst ca. 3.200 sider af fotobloggers besøgende. Så sent som i dag blev jeg kontaktet af en af Danmarks største fotoimportører – så fotoblogger er da på radaren :-)
  Det kunne selvfølgeligt være fedt med flere artikler – men det er der jo kun mig selv at takke for :-)

  Godt nytår allesammen! Mvh Peter

  NB: Du kan godt redigere dine kommentarer hvis du er registreret bruger. I så fald logger man bare ind (“Log-in” allernederst på alle sider) og kan så rette sine kommentarer

 35. michael m on January 15th, 2013 22:16

  Hej Peter: Bemærk: Jeg skrev ikke, at fotoblogger ikke er en succes – jeg skrev, at den ikke har så stor succes, som DEN FORTJENER. Det er skam noget helt andet.

  Mht. bogen, må jeg – med røde ører – bekende, at jeg kender godt bogen – jeg har den endda – jeg havde bare glemt, at det var dig, der skrev den…

  Og tak for tippet med at logge på. Det vil jeg bruge fremover.

  Og nu vil jeg gå i gang med at glæde mig over 5 sider mere i The moment. Den er desværre ved at slippe op – men så starter jeg bare forfra…

  Hej
  Michael

 36. Peter Kirring on January 15th, 2013 22:19

  Du er meget venlig Michael :-)
  God fornøjelse med The Moment It Clicks!
  PS: følger du også Joe’s blog på joemcnally.com/blog?

 37. Michael M on January 16th, 2013 17:13

  Nu gør jeg – tak for tippet.

 38. Stine on January 17th, 2013 0:16

  Hej Peter

  Jeg vil blot lige takke dig for din kommentar den 6. januar.

  Min umiddelbare opfattelse af Doug Harman’s bog er, at den er meget brugervenlig og lettilgængelig, men at den indeholder for mange sider om valg af kamera, printer, mv.. i hvert fald for mig overflødige ting.

  Derfor tror jeg, at jeg bytter den til enten Tybjergs eller Kelbys bog.

  Jeg glæder mig i hvert fald til at fordybe mig.

 39. Peter Kirring on January 20th, 2013 21:26

  Hej Stine

  Tak for din tilbagemelding!
  Glæder mig til at høre, hvilken bog du ender med, og hvad du synes om den :-)

  Mvh Peter

Kommenter artikel eller anden kommentar

Bottom