Foto tips digital kamera

Foto tips til fugle i naturen fra to professionelle fotografer

To af Danmarks bedste fugle- og naturfotografer har et rendez vous med 10.000 traner i Sverige og giver dig deres foto tips til hvordan du bliver en bedre fuglefotograf.

Efter tre dage i hvad fotograferne kalder fuglefotografens paradis, bringer fotoblogger som det første medie fotos fra rejsen.

 

 

Du kan læse mere om Søren Koch på wildbirds.dk og Morten Hilmer på mortenhilmer.dk og på fotoblogger

Søren og Morten tilbyder helt ekstraordinært at to fotoblogger læsere kan komme på deres lærerige fotokursus i dyrefotografering med rabat!
Læs mere om tilbuddet

 Herunder følger Morten Hilmer og Søren Kochs beretning fra deres tur til Sverige og deres foto tips:

 

Tranefotografering ved Hornborgasøen
– et fotoparadis i Sverige

Da vi kom op på toppen af en lille bakke, var vi ved at køre galt! Foran os lå Hornborgasøen, og på de sydlige enge omkrig denne gik over 10.000 traner…
Dette måtte jo være naturfotografens paradis, og vi havde tre hele dage til rådighed, hvoraf den ene skulle tilbringes i søens bedste fotoskjul.
Vi havde store forventninger til turen og især til dagen i skjulet, og vi skulle ikke blive skuffet.

Tekst og Foto:
Hilmer & Koch
www.hilmer-koch.dk

Fantastiske oplevelser i fotoskjulet

Vækkeuret ringede ubarmhjertigt klokken 03.45 på tredjedagen. Det var nødvendigt at komme tidligt op, da vi skulle sidde klar i skjulet allersenest klokken fem. Man ankommer til skjulene før tranerne ankommer til søen, og forlader dem først, når alle tranerne har forladt området. På den måde forstyrrer man mindst muligt.

Det var stadig helt mørkt, da vi ankom til det lille Gömsle, som et skjul hedder på svensk. Vi fik vores grej losset indenfor, og så blev alt udstyret organiseret, så det var inden for rækkevidde. Skjulet er ikke stort for to voksne mænd – 1meter gange 2 meter.
Efter en times ventetid kom de første traner svævende i morgenlyset – et fantastisk syn. Stilheden i det lille skjul blev brudt af kameraernes spejle og lukkere, som smældede energisk. Nu gik det for alvor løs, for i løbet af en times tid ankom over titusinde fugle, og selvom vi langt fra så dem alle, var der konstant traner i luften.
Vi satte vores kraftigste teler på kameraerne og fulgte tranerne mod den rødlige morgenhimmel – så bliver det ikke meget bedre.


Fuglene landede rundt omkring i området, og rigtig mange landede tæt på vores skjul. Efter et par timer havde vi omkring 500 traner inden for en radius af 100 meter, så der var sandelig motiver nok.


Der var helt skyfrit, så klokken 10 var lyset allerede for hårdt. Det blev først rigtig godt igen ved femtiden, men selvom lysforholdene ikke var optimale, kunne vi slet ikke dy os for at fotografere disse herlige fugle. Lige omkring middag tog vi en lur i skjulet, og det var mildest talt en trang oplevelse!

Aftenfotograferingen var fantastisk. Masser af traner og et vidunderligt blødt lys. Der er huller i skjulets fire sider, og vi skiftedes til at sidde i den ”gode” side.
Ved halvottetiden begynde de første fugle at gå i luften med kurs mod sovepladserne, og i løbet af en times tid, var alle tranerne borte. Det var en ubeskrivelig fed oplevelse at sidde i skjulet i denne time.

 

Det er lang tid at sidde 15 timer i et lille fotoskjul, og for mange af os er der også et godt stykke vej til søen, men det er  bestemt det hele værd. Hornborga er absolut Europas bedste tranelokalitet, og alene det at få muligheden for at sidde midt mellem alle de traner er en gave for enhver naturfotograf.
Vi kan varmt anbefale denne vidunderlige lokalitet, og hvis du beslutter dig til at tage en tur til Hornborga, skal du gøre dig selv en tjeneste og sætte et par dage ekstra af. Området omkring søen indbyder med sine naturskove, småsøer og små rislende bække til landskabs- og makrofotografering, så pak alt dit grej, når du skal af sted.

Hvis du vil se flere af vores billeder fra turen, kan du besøge vores hjemmeside
www.hilmer-koch.dk

Læs mere om Hornborgasøen på hjemmesiden:
www.hornborga.com

Sådan bliver du en bedre fuglefotograf

1. Vær forberedt
Vær godt forberedt, tænk dine motiver igennem. Hvad ønsker du at lave, hvad kan lade sig gøre, hvordan skal det gøres.

2. Isoler motivet fra baggrunden
Find nye vinkler, skab anderledes billeder. Fugle i flugt har altid været et yndet motiv hos fuglefotografer. Som udgangspunkt vil vi helst lave skarpe billeder og gerne isolere motiverne fra baggrunden [kommentar fra Peter: dvs. lille blændetal til rolige motiver og panorering til motiver i bevægelse]. Hornborga med den nærmest endeløse række af traner der kommer tæt forbi, er et fantastisk sted at øve sig i panorere. Når man syntes at man mestre panoreringens kunst kan man prøve at eksperimentere med de lange lukketider.

3. Panorering rykker dit fotografi op i en anden klasse!
Nu begynder det for alvor at blive svært. Følge en fugl holde fokus på øjet, panorer i præcis samme hastighed som fugle, undgå vertikale bevægelser, alt sammen med en lukketid på et sted mellem 1/30 Sek. Og 1/60 Sek. Kan være en udfordring og giver med garanti mange billeder på kortet som skal direkte i skraldespanden. Til gengæld vil de få skud som lykkedes skille sig ud fra mængden og rykke dit fotografi op i en helt anden klasse. Alternativt vil du komme hjem med 100-200 super skarpe billeder af traner i flugt som naturligvis også kan være smukke men ikke skille sig ud fra alle de andre skarpe billeder af traner i flugt.

4. Den gyldne regel til den rigtige lukkertid
Vi har arbejdet meget med forskellige teknikker til panorering med lang lukketid og er kommet frem til den konklusion at man som tommelfingerregel kan benytte en lukketid på ca. 10% af brændeviden på objektivet. Altså bruger man en 600mm skal man ned på omkring 1/60 Sek. for at opnå en lækker panoreringseffekt. På en 300mm giver det en lukketid på omkring 1/30  Sek. Osv. Der er mange faktorer som spiller ind, afstand fra fotograf til motiv og fra motiv til baggrund, så det kan være nødvendigt at justere tommelfingerreglen så den passer til den enkelte situation.

Relaterede artikler på fotoblogger:

Husk at du kan komme på et ekstraordinært og lærerigt fotokursus med Søren og Morten med fotoblogger-rabat; læs mere her

Har du spørgsmål til Morten og Søren, en kommentar eller vil du dele et tip om et godt sted at fotografere fugle i Danmark? Drop en kommentar herunder…

Comments

5 Responses to “Foto tips til fugle i naturen fra to professionelle fotografer”

 1. fotoblogger.dk | To måneders fototur i Grønlands vintermørke on februar 26th, 2010 14:18

  […] Foto tips til fugle i naturen fra to professionelle fotografer […]

 2. John Jørgensen on marts 16th, 2011 18:21

  Hej.
  Jeg har i mange år tænkt på at blive “jæger” med et fotografiapparat!
  Hvilket kamera og linser vil I anbefale?

  mvh
  john

 3. Peter Kirring on marts 18th, 2011 23:21

  Hej John

  Jeg vil anbefale dig at vælge et spejlreflekskamera da de generelt er hurtigere til at stille skarpt. Jeg vil endvidere anbefale dig at vælge et “crop kamera” dvs. et med en APS sensor. APS sensoren er lidt mindre en “full frame” men det gør, at du få 50% brændvidde foræret i forhold til full frame. Eller med andre ord, du behøver ikke købe så stort et zoom objektiv (læs: dyrt) for at komme ligeså tæt på.

  ASP spejreflekskameraer er alle Nikons pånær D700, D3/D3s og D3x og alle Canons pånær 1Ds mark III og mark IV og D5 og D5 mark II samt alle Olympus.
  ASP kameraerne koster fra ca. 3.000 til 3.500 og op efter. Du vil være udemærket kørende med et 3.500 kroners kamera. Og som begynder giver det vel god mening ikke at starte med at investere 15.000 i et specialiseret “jæger”-kamera inden du ved om det er noget du bliver virkelig tændt på (?)

  På objektivsiden er anbefalingen at du (på et ASP kamera) skal have mindst 300 millimeter zoom hvis du vil fotografere vilde fugle og mindst 200 millimeter til store dyr – og gerne mere!
  En stor blænde (typisk 2.8) er også godt, fordi det giver hurtigere lukkertider, hvilket gør det mindre sandsynligt at få rystede fotos pga. dyrenes bevægelser.
  Et objektiv med indbygget vibrationsreduktion vil også være en kæmpe fordel. Det hedder VR på Nikonsk og IS på Canonsk.
  På den anden side, 300 millimeter blænde 2.8 med billedstabilisering i Nikon eller Canon kommer til at koste dig mindst 20.000,- bare for objektivet!

  Gode kompromisser vil være f.eks Nikons 70-300 VR objektiv eller Canons 70-300 IS USM. De koster begge to ca. 4.000 kroner. Alternativt skal du overveje tredjeparts producenterne som Sigma, Tokina og Tamron. De er typisk noget billigere. Nogle mener man kan se forskel, andre at forskellen ikke er de ekstra kroner værd.

  En anden form for “jæger” fotografering er makrofoto. Her er den gode nyhed, at professionelle makroobjektiver (som f.eks. Nikon 105mm VR makro) kan fås fra omkring 6.000 – og så får du altså ikke bedre objektiver til den type foto! Makro kan være meget givtigt, og så er det lige til – det er udenfor døren – din have kan rumme tusindvis af motiver. Og ofte er det jo lettere at bruge en halv time i haven, end at bruge en hel dag i skoven – ikke mindst som begynder, hvor det er vigtig at få taget mange billeder, så læringen bliver hurtig.

  Personligt ville jeg nok vælge følgende (som nybegynder, der vil igang for første gang):
  Et Nikon D3100 med et billigst kit objektiv (typisk 18-55) eller et Canon D1100 (med tilsvarende objektiv). Dertil en 70-300 (som beskrevet ovenfor) og et 50mm f/1.8. Sidstenævnte objektiv kan godt bruges til lidt makro fotografering – og så er det rigtig meget bedre (og lysfølsomt) end 18-55 standardobjektiverne.

  På den måde er du igang for omkring 8.000 kroner – og vil have rigeligt udstyr til de første par års fotolæring.

  God fornøjelse!
  Mvh Peter

 4. Peter Kirring on marts 18th, 2011 23:31

  Jeg har oprette denne dialog i fotobloggers forum under “Udstyr” så andre også kan få glæde af dialogen.
  Har du et forslag eller en kommentar til John er det bare at hoppe over i forummet:

  http://www.fotoblogger.dk/forum/hjlp-til-betjening-af-udstyr/j%C3%A6ger-med-fotografiapparat/

  og give lyd.
  Tak!

 5. Nature Photo Camp 2011 | fotoblogger.dk on september 18th, 2011 21:28

  […] Foto tips til fugle i naturen fra to professionelle fotografer […]

Bottom