Foto tips digital kamera

Udfordringen: Arkitektur

Er du frisk på en udfordring og en ny måde at lære på?

Nu introducerer fotoblogger en fast månedlig udfordring, hvor du lære med, og af, andre!

Det første tema er arkitektur, og  jeg lægger ud med 11 gode tips til arkitekturfotografering

På baggrund af det I har sagt I ønsker at se mere af i 2010, har jeg besluttet, at lave en fast månedlig udfordring, hvor alle opfordres til at poste et eller flere fotos, som der kan spørges til, kommenteres, læres af og inspireres af.

Udfordringen skal ikke ses som en konkurrence (blandt andet fordi der ikke er nogen præmier :-) )

Derimod, giver udfordringen mulighed for at vi alle kan lære mere og lære af hinanden. Dels bliver man udfordret til at fotografere et emne, man måske ikke ellers ville have fotograferet. Dels får man mulighed for at se og inspireres af andres fotos af det samme emne. Desuden er kommentarer til de uploadede fotos meget velkomne (så lang tid man holder en venlig tone).

Jeg håber virkelig, at vi dermed kan tage de første skridt fra en-til-mange kommunikation til alle-til-alle kommunikation!

Den første udfordring er ARKITEKTUR og deadline er 28. februar

Jeg har valgt arkitektur fordi, det er et emne som måske ikke så mange fotograferer (eller er det bare mig?) og fordi det er rimeligt ligetil for de fleste, at finde motiver i nærmiljøet.

Lad dig inspirere, af de følgende tips og fotos, og upload dine fotos i forumet. Beskriv gerne, hvorfor du valgte motivet, dine kamera indstillinger, og måske hvad du er særligt tilfreds med, og hvad du ikke synes fungerede så godt – og husk at giv dit besyv på de andre fotos der er uploadede!

SÅDAN DELTAGER DU I UDFORDRINGEN

1) Hop over i fotobloggers forum
2) Upload dit foto (se videovejledning i upload her) inden deadline (du kan både uploade til fotoblogger, eller linke til dit foto hvis det allerede er på f.eks. flickr eller picasa)
3) Angiv om du ønsker kritik og forslag til dit foto
4) Giv dine kommentarer til andres fotos.

11 tips til arkitektur fotos

1 ) SKYD DETALJER

Flot arkitektur (tænk; Eiffeltårnet eller Sydney Operahouse) er blevet fotografere bogstavligt talt millioner af gange. Men, der findes masser af spændende detaljer i alle bygninger, og ved fokusere på dem, får du et unikt motiv og ofte en god stop-effekt hos beskueren.

PKcaption

© Wecand. No Reuse Permitted! - http://www.flickr.com/photos/wecand/

2 ) VENT PÅ DET RETTE LYS

Et almindeligt motiv kan ændre sig til et ekstraordinært motiv hvis lyset er rigtigt. Generelt set, er det morgen- og aftenlys der giver det blødeste, og dermed det bedste, lys.

PKcaption

© U. Midtgaard. No Reuse Permitted! - http://1x.com/member/3630/u-midtgaard/

3 ) INKLUDER BEVÆGELSE

Arkitektur er – i sagens natur – et ret stationært motiv :-) Men, ved at inkludere bevægelse, skabes der dynamik i billedet. Bevægelsen kan f.eks. være gående som skydes på lang lukkertid, så det bliver tydeligt at de er i bevægelse.

PKcaption

© Michael Eisenberg - www.intercom.nu. No Reuse Permitted

4 ) SKYD I MØRKE

Byarkitektur eller skylines, kan med fordel fotograferes efter mørkets frembrud, fordi lyset på bygningerne gør at de træder tydeligere frem, og lyset i bygningerne er med til at vise bygningerne som levende.

PKcaption

© Christian Franke - http://www.flickr.com/photos/familiefranke/ No Reuse Permitted!

5 ) VÆLG MOTIVER DER KONTRASTER

Kontraster, f.eks. mellem stor og småt, nyt eller gammelt, varmt og koldt, er altid en god måde at skabe iøjnefaldende billeder. Det kan du udnytte til arkitekturbilleder. Et billede af en gammel bil foran en moderne bygning vil f.eks. skabe opmærksomhed, ligesom en lille kirke klemt inde mellem skyskrabere også fænger.

PKcaption

© Éole - http://www.flickr.com/photos/eole/ No Reuse Permitted!

6 ) SYMMETRI

En del, især ældre, arkitektur er bygget symmetrisk, og i de tilfælde vil du ofte få en stærk kompostion hvis du skyder motivet symmetrisk.

PKcaption

© Stukinha - http://www.flickr.com/photos/stukinha/ No Reuse Permitted!

7 ) GIV PLADS, OG VIS EN SAMMENHÆNG

Hvis du f.eks. fotografere en gammel forladt lade, vil den se endnu mere forladt og forfalden ud, hvis du inkluderer omgivelserne, så man måske også ser den tilgroede have, og de store gamle vindblæste træer. På den måde kommer billedet til at fortælle en historie, istedet for blot et motiv.

8 ) INKLUDER MENNESKER
Som nævnt tidligere, er mennesker med til at give liv i et foto. Men mennesker er også gode at have med, fordi de fungere som et størrelsesmæssigt sammenligningsgrundlag.

(c) fotoblogger.dk

(c) fotoblogger.dk

9 ) BRUG LEDENDE LINJER

Arkitektur er fyldt med linjer, diagonaler og kurver – tre former der alle tre er meget stærke virkemidler i et foto. Hold et åbent øje for arkitekturens linjer, diagonaler og kurver og brug den kreativt til at lede beskuerens øjne rundt i dit foto.

PKcaption

© Roberto Faraone - http://www.flickr.com/photos/29732277@N07/. No Reuse Permitted

Og husk, at trapper næsten altid er i øjnefaldende og tiltrækker opmærksomhed

PKcaption

© Michael Eisenberg - www.intercom.nu. No Reuse Permitted

10 ) ARKITEKTUREN BEHØVER IKKE VÆRE HOVEDMOTIVET

Prøv at tænk over hvordan arkitektur danne baggrund for mange dagligdags scener (ihvertfald for de mange der bor i byer). Derfor er arkitektur også glimrende som baggrund for et hovedmotiv.

PKcaption

© Kasper Palsnov - http://www.flickr.com/photos/digogmig/4178308759/. No Reuse Permitted

11 ) OVERVEJ ET TILT-SHIFT OBJEKTIV

Et problem med høje bygninger, er at når man hælder kameraet bagover for at få hele bygningen med, så betyder kameraets optiske opbygning, at linjerne i bygningen “falder bagover” og læner sig ind mod midten af billedet.
Det kan i nogle tilfælde rettes op i billedbehandlingssoftware, men seriøse arkitetkturfotografer klarer det problem ved at investere i såkaldte tilt-shift objektiver. Tilt-shift objektiver har en opbygning der gør, at man kan holde kameraet parallelt med det man fotografere og alligevel ‘pege op ad’ uden at motiverne falder ind mod midten.

Valby kirke. Til venstre som kameraet ser det. Til højre efter billedbehandling

Yderligere ressourcer:

1 ) Artikel om arkitekturfoto hos photo.net
2 ) En introduktion til arkitektur fotografi fra DPS

Hvad synes du – er det en god ide at lave en udfordring med et fast tema? Skulle temaet hellere have været frit? Bør det kun være nye fotos man kan uploade? Skulle jeg hellere lade være? Giv din mening til kende herunder.

Og se så at klikke over i fotobloggers forum :-)

Comments

5 Responses to “Udfordringen: Arkitektur”

 1. Udfordringen: Arkitektur « Kolstrup Photo Blog on January 28th, 2010 20:16

  […] Udfordringen: Arkitektur 28 01 2010 Udfordringen: Arkitektur. […]

 2. Svend Herhs on February 21st, 2010 0:59

  fantastisk

 3. ka on August 26th, 2010 11:05

  Hej, ja det er nok ikke det helt rigtige sted jeg spørger, men jeg skal ud og købe et nyt kamera til præcis det formål, at fotografere arkitektur. Jeg er selv arkitekt og har indtil nu taget fotos med et kompakt digital kamera, og det er altså SLET ikke godt nok, især ikke indendørs, hvor der nok skal en større vinkel til. Jeg vil derfor høre om der er nogen der har nogen anbefalinger til et kamera til dette formål indenfor en rimelig prisklasse?

 4. Peter Kirring on August 26th, 2010 11:51

  Hej KA
  Jeg har “oprettet” dit spørgsmål i forumet, så andre også kan bruge svarene… check det (og svarerne) her: http://www.fotoblogger.dk/forum/hjlp-til-betjening-af-udstyr/udstyr-til-fotografering-af-arkitektur/#p105

 5. Verneverdig | Magnushs's Blog on September 6th, 2013 12:15

  […] Vi ser på noen bilder sammen, og diskuterer hva som gjør et bilde bra: http://www.fotoblogger.dk/foto-af-arkitektur/ […]

Kommenter artikel eller anden kommentar

Bottom