Foto tips digital kamera

Er dit næste kamera en telefon?

Test af den nye Sony Xperia S – med billeder!

Da Sony bad mig teste den nye Sony Xperia S, var min første tanke, at nu skulle jeg en gang for alle finde ud af, om en telefon kan være et reelt alternativ til et digitalkamera.

Hvis du læser med får du alle detaljerne, forklaringerne og billederne der beviser det. Hvis ikke, så noter dig blot, at; ja, Xperia S er et reelt alternativ til et digitalkamera – og i nogen tilfælde bedre end et gennemsnitligt digitalt kompaktkamera!

Gamle forestillinger dør langsomt

Jeg indrømmer gerne, at jeg var skeptisk da Sony kontaktede mig, for at teste den nye Xperia S. For mig har et mobiltelefonkamera været noget man brugte til at tage et foto der skulle sendes som en MMS. Eller jeg har brugt det som en huskeseddel; tag et billede af et prisskilt, en etiket på en god vin, en bog til ønskesedlen og lignende.

Den primære grund til, at jeg tidligere ikke har gidet bruge mobilens kamera, har været, at autofokussen har været utrolig langsom, og det har taget en uendelighed fra man har trykket på udløseren til billedet er taget. Jeg viste, at skulle Xperia S have en chance som “et rigtigt kamera” hos mig, skulle det være væsentligt bedre end mine foregående mobiler.

Første check i bogen fik Xperia S da jeg fik prøvet autofokus og udløserforsinkelse. Bestemt godkendt! Hvis jeg sammenligner med mit eget lommekamera, et Nikon P300, synes jeg ikke der opleves nogen markant forskel i autofokus- og udløserforsinkelse!

Sjovt at bruge

Okay, her var altså et kamera der var til at arbejde med. Og jeg opdagede hurtigt, at kombinationen af at have et kamera som

1) faktisk var til at arbejde med, og
2) altid er med dig (som telefonen jo er)

faktisk er en rigtig interessant kombination! I den tid jeg har testet Xperia S har jeg taget mange flere billeder end jeg plejer! Og jeg har taget andre og anderledes billeder end jeg plejer at gøre. Det har været rigtigt sjovt!

Forskellen på at fotografere med telefonen og med mit spejlrefleks, er lidt som forskellen på en nytårsaften og en spontan fest. Den ene er planlagt og tilrettelagt lang tid i forvejen og kan nogen gange være lidt hæmmet af at “nu skal vi sgu holde fest”. Men samtidigt bliver nytårsaften sjældent helt kikset. Den anden, derimod, opstår af sig selv i nuet, fordi forudsætningerne pludselig viser sig, at være tilstede.

På samme måde med mobilen; man planlægger ikke at gå ud at fotografere med en mobil. Man hiver mobilen frem fordi en situation eller et motiv opstår. Og dermed tror jeg faktisk at “kameraet du altid har med dig” er med til at skærpe den fotografiske sans; evnen til at se og tænke “Hov, her er et motiv”. Og som sagt; jeg har taget flere fotos i den tid jeg har testet Xperia S, og flere fotos bør, alt andet lige, betyde bedre fotos og flere overvejelser omkring det fotografiske.

Men hvad med kvaliteten?

Alt det ovenstående kan selvfølgeligt være lige meget hvis kameraet ikke tager gode billeder. Som du måske har set her udfordrede jeg derfor kameraet ved at fotografere en model i studiet. Det kom der faktisk ganske hæderlige fotos ud af! Og billederne har været på fotoblogger i noget tid, uden at nogen har haft kommentarer til kvaliteten!

Nu er et mobilkamera selvfølgeligt ikke lavet til studiefotografering, og hvordan kameraet klare sig i den virkelige verden er selvfølgeligt mere interessant. Her følger nogle af mine fotos fra test perioden, med mine kommentarer.
Klik på billederne for at se galleri.

 

Alt det tekniske -og et par tips

Kort fortalt har Xperia S følgende kamera- / foto- relaterede specifikationer:

 • 12 megapixels baggrundsbelyst sensor (giver mere støjfri billeder i svagt lys)
 • 1080P (fuld-HD) video med kontinuerlig autofokus
 • Mindste blænde f/2.4
 • Brændvidden er 4,5mm, men Sony oplyser ikke hvad det modsvarer i fuldformat. Mit bud er at det  “ligner noget omkring 35mm” (?)
 • HDMI-udgang til visning af fotos og video på TV
 • Direkte uploads af fotos/video til f.eks. Facebook og Picasa
 • Geo-tag fotos med information fra indbygget GPS.
 • Flash (LED) og videolys
 • Front kamera (1,3 megapixels)
 • Og en hel del mere (se den fulde beskrivelse på side 6 i telefonens white-paper)
 • Hardware udløserknap på siden af telefonen.

Sony praler også af, at telefonen har “Mobile Bravia Engine”. Det var jeg ikke imponere af! “Bravia Engine” er selvfølgeligt brugt for at koble Sony’s produktunivers sammen, eftersom det bliver brugt i Sony’s TV. Jeg oplevede bare, at når “Mobile Bravia Engine” er slået til, bliver farverne alt, alt for mættede. Faktisk var jeg ret skuffet over de første fotos jeg tog med kameraer, for på skærmen var farverne helt vildt gearede. Heldigvis gælder to ting: 1) man kan slå det fra en gang for alle (Indstillinger -> Skærm) og 2) de påvirker ikke hvordan billederne bliver optaget – kun hvordan de vises på telefonens display.

Skærmen er fantastisk!

Skærmen er på 4,3 tommer og har 1280 x 780 pixels (998.400 i alt). Det er i praksis lige så mange pixels som min MacBook Pro fordeler over en 13″ skærm (opløsninger er der 1280 x 800). Eller sagt på en anden måde; skærmen på Xperia S har en helt utrolig opløsning og detaljegrad.

Da Apple lancerede den seneste iPhone fortalte de, at nu var skærmens pixeltæthede så høj, at det menneskelige øje ikke længere kunne skelne de enkelte pixels. Xperia S har en højere pixeltæthed end iPhone 4S! Se sammenligningen hos androidos.in

I praksis opleves skærmen rigtig, rigtig lækker. Det er en fornøjelse at se på fotos med skærmen. Den høje opløsning gør også at man nemt læser undertekster på videoer. Og når man surfer på nettet eller læser e-bøger står tekst knivskarpt uden at trætte øjnene. Jeg er ellers meget glad for min MacBook Pro, men jeg må indrømme at mine fotos ser bedre ud på Xperia S end på macbooken!

Og derfor bliver søgeren god!

På de fleste kompaktkameraer og telefoner er det jo skærmen der gør det ud for søgeren, og derfor er det dælme træls (som vi siger der hvor jeg kommer fra), hvis ikke skærmen er værd at se på! Men det er skærmen på Xperia S som sagt.

Jeg havde vores almindelige kompaktkamera med på familiens sommerferie (et Nikon P300). Det har en 3 tommers skærm på 921.000 pixels, dvs. også en rigtig god skærm. Men alligevel er der markant forskel på at bruge en søger på 3 tommer og en på 4,3 tommer. Man kan sige det sådan, at med 3 tommer savner jeg hver gang en optisk søger, hvor i mod jeg med 4,3 tommer faktisk kunne glemme at være irriteret over den maglende søger.

Kan den mere end blot fotografere?

Jeg vil ikke komme ind på alle de mange andre ting man kan bruge en Xperia S til (som f.eks. at ringe til nogen), men i når man sammenligner en smartphone med et kompaktkamera skal man selvfølgelig ikke være blind for de mange andre ting man kan bruge smartphone’en til. Og Xperia S kan selvfølgelig bruges som e-bogslæser, navigationsanlæg, musikafspiller, emailprogram, internet surf, og meget, meget andet.

Til de teknisk interesserede skal det nævnes at Xperia S kører Google’s Android 4.0.4 (kaldet Ice Cream Sandwich) på en 1,5 GHz dualcore processor. Den har 32 GB indbygget hukommelse (uden mulighed for at udvide hukommelses lageret).

Til de mindre teknisk interesserede skal det nævnes at Xperia S bruger “MicroSIM” kort. Det vil sige, at du sandsynligvis skal have udskiftet dit SIMkort, hvis din nuværende telefon er mere end et års tid gammel. Jeg tror der er nogle teleselskaber der tage 100 for at lave et nyt SIMkort. Hos Telia fik jeg det gratis i deres butik på Amagertorv.

En lille teknisk feature vil jeg dog nævne – mest fordi den var ny for mig: Xperia S understøtter NFC (eller Near Field Communication). Med NFC kan man udveksle data med andre enheder ved at lade enhederne komme i umiddelbar nærhed hinanden, men  uden at etablerer en egentlig data-link (som f.eks Bluetooth), der forventes også at blive lavet betalingsløsninger på NFC (hold din telefon hen til dankortterminalen og betalingen er gennemført).

Sony har lavet en smart funktion hvor man kan bruge passive NFC ‘brikker’ til at aktivere forskellige funktioner i telefonen. F.eks. har kan man have en NFC brik i bilen, så når man sætter sig ind i bilen og holder telefonen hen til brikken aktiveres automatisk Bluetooth, navigation, display lys og ringetonen ændres.

Se mere på dette videoklip

Er den et reelt alternativ til et kompaktkamera?

Ja, det synes jeg. Og det overraskede mig! Jeg blev så glad for telefonen, at jeg valgte at købe den efter testen. Det vil sige, at jeg de sidste tre måneder har haft telefonen i lommen dagligt. Og ja,  jeg tager billeder med telefonen, fordi den ofte er det eneste kamera jeg har i nærheden. Men jeg har også flere gange ladet mine “almindelige” kameraer blive hjemme fordi jeg ved jeg har et ganske brugbart kamera i lommen.

Og som nævnt, så synes jeg at Xperia S klart overgår kompaktkameraerne når det gælder om at bruge søgeren som skærm – og som tidligere har været en af de ting der har irriteret mig ved kompaktkameraer.

Selvfølgelig er der kompromisser i et kamera der skal være i en telefon (manglen på optisk zoom to mention but one). Og hvis man ikke tillægger det alle de andre ting en smartphone kan nogen værdi, er det ikke en relevant at overveje en Xperia S fremfor et kamera. Men skal Xperia S’en sammenlignes med et billigt- eller mellemvare kompaktkamera, så synes klart fordelene opvejer ulemperne, og jeg vil anbefale telefonen i stedet for kameraet.

“Disclaimer”

Som jeg skrev, blev jeg så glad for telefonen, at jeg spurgte Sony om jeg kunne købe den efter endt test. Jeg fik telefonen med en rabat (vel sagtens det telefonen var blevet mindre værd, eftersom den ikke længere var ny). Da jeg sagde ja til at lave testen, var der altså ikke lavet nogen aftale om at jeg kunne købe den med rabat, og jeg mener ikke, at mine holdninger til Xperia S eller Sony er præget af købet. Men nu ved du det i hvertfald!

Hvad med dig?

Hvad tænker du? Har du overvejet at købe en telefon i stedet for et kompaktkamera? Eller har du oplevet at du tager flere og flere fotos med telefonen, fordi den altid er ved hånden?

Relevante artikler på fotoblogger.dk:

 

Comments

7 Responses to “Er dit næste kamera en telefon?”

 1. Morten on august 13th, 2012 18:54

  Jeg er ret enig med dig. Efter jeg fik min iPhone 4S har jeg ikke haft brug for et kompaktkamera. Faktisk bruger jeg det til al foto som ikke er i den “seriøse” ende. Næsten alt i det daglige klares med den. Det er nemt at tage billedet, redigere det lidt og dele det på mail, Facebook eller andre steder.

 2. Test af spændende nyt kamera, afsløringen | fotoblogger.dk on august 14th, 2012 0:19

  […] havde bedt mig teste deres nye mobiltelefon ud fra en foto-betragtning. Det har jeg gjort her. I artiklen anmelder jeg kameratelefonen generelt, og svarer på, om telefonen er et reelt […]

 3. Peter Kirring on august 14th, 2012 12:36

  @ Morten: Tak for kommentaren! 🙂

 4. Peter Kirring on oktober 22nd, 2012 11:39

  Se denne sammenligning af den nye iPhone 5 og hhv. Nikon D3s og Hasselblad model-meget-dyr. Tankevækkende – og ret sjov 🙂

  Se den direkte på Youtube: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qZMvJ5qFWlc

 5. Jacob la Cour on oktober 22nd, 2012 12:31

  PERFEKT GRINER 🙂 de er bare sjove de to 🙂
  TUSIND TAK

 6. Peter Kirring on oktober 22nd, 2012 12:33

  Selv tak Jacob 🙂

 7. Christine Raundahl on april 8th, 2018 8:52

  Hej,
  Jeg kan se de fleste kommentarer er meget gamle efterhånden, men ny faldt jeg lige over artiklen.
  Jeg har fået rigtig meget ud af at bruge min I-Phone 7 til at fotografere landskaber på en bustur på Island. Fordelen var at jeg kunne holde telefonen helt op mod ruden, så jeg undgik reflekser. Det kunne jeg ikke med mit digitalkamera. Fokus er på baggrunden og forgrunden bliver en anelse sløret pga. Hastigheden, men jeg synes det giver en fed effekt. Samtidig blev min kompositionssans skærpet og det var om at være hurtig på udløseren.
  Tog i øvrigt fede panorama fotos gennem flyvinduet både horisontalt og vertikalt.
  Hilsen Christine Raundahl

Bottom