Foto tips digital kamera

Digitalkamera i Grønlands kulde, Siriusmanden Morten Hilmer fortæller hvordan

At bruge digitalkameraer i ekstrem kulde har altid være forbundet med et vist besvær, hvor ikke mindst batterierne kræver særlig opmærksomhed.

Årets naturfotograf 2006 og Siriusmand, Morten Hilmer fortæller hvordan han får mest ud af udstyret i kulden – og opdager, at den nyeste generation udstyr er blevet meget bedre end sidst han var på Grønland.

 

 
Morten har jeg arbejdet sammen med siden 2007, hvor han var på Østgrønland med Siriuspatruljen. I marts 2009 var han tilbage for at fotografere til et bogprojekt han er igang med.

Det følgende er fra Mortens blog, som jeg har fået lov at gengive. Uden yderligere introduktion giver jeg ordet videre til Morten;

Kort arktisk review af D3 og D300

Jeg har nu haft mulighed for at arbejde med både Nikon D300 og D3 under rigtig barske forhold. To uger har jeg tilbragt i Nordøstgrønland på en fotoekspedition, hvor formålet har været at  få billeder til en bog.

Sidst jeg arbejdede i disse egne, med rigtig lave temperaturer, havde jeg D2X og D200 i tasken, og begge kameraer havde store minuser, som jeg kort vil gennemgå:

D2X og D200
Både D2X og D200 fungerede ned til -30 grader, hvorefter de døde.  Når batterier bliver kolde, bliver levetiden markant nedsat – det er der jo ikke noget nyt i.  Normalt får de “kræfterne” igen, når de bliver varme, men det var ikke tilfældet ved D2X og D200. Når først indikatoren viste fladt batteri, var der ikke mere at gøre. Heller ikke selv om jeg varmede dem op.

De små batterier til D200 var rigtig dårlige i kulde. Hvis jeg lod dem sidde i kameraet i – 20 kunne jeg på en god dag lave 20 billeder – ikke imponerende.  D2X’erens batterier var lidt bedre, men langt fra gode. Af samme grund måtte jeg altid have batterierne i lommen, så de ikke døde. Det er lidt upraktisk, når man skal have handskerne af og på konstant for at få batteriet ind og ud.

D3 og D300
På denne ekspedition har jeg taget den nye generation af kameraer med, og for at være helt ærlig, tvivlede jeg ved rejsens start stærkt på, at der var sket forbedringer med hensyn til deres performance i kulde.

Jeg havde batterigreb på D300, så jeg kunne bruge de samme batterier til begge kameraet (EN-EL4a). Den første dag havde jeg af gammel vane to ekstra batterier med i inderlommen, og batterierne tog jeg ud af kameraerne, når jeg ikke brugte dem. Da jeg kom hjem om aftenen, viste indikatoren stadig fuldt batteri.

Næste dag lod jeg batterierne sidde i, for at se, hvordan de ville klare kulden (- 25). Jeg brugte primært D3 den dag, og jeg var mere end overrasket, da jeg efter seks timers fotografering og over 400 eksponeringer stadig havde en streg tilbage på batteriet. Det samme viste dig at være tilfældet med D300.

Jeg ved ikke, hvad der er sket med kameraerne/batterierne, eller om mine tidligere D2X/D200 har haft en teknisk brist, men et er sikkert, og det er, at disse nye modeller klarer sig forbløffende godt i kulde.

Jeg har brugt udstyret hårdt, og det har fået sine knubs, på hundeslædeturene, men det kan jo holde til det. Jeg har været ude i snestorm og ned til lige under 30 frostgrader, og begge kameraet fungerer upåklageligt.

Objektiver
Jeg har brugt følgende objektiver, som alle har virket perfekt:

 • Nikon 14-24 mm f/2,8
 • Nikon 17-55 mm f/2,8
 • Nikon 70-200mm VR f/2,8
 • Nikon 200-400mm VR f/2,8
 • Tamron 90mm f/2,8

Betjeningen af kameraerne
Det er altid et kompromis, når den rigtige påklædning skal findes. Det er ikke et problem at klæde sig varmt nok på, men det er i høj grad en udfordring at finde balancen mellem varmt tøj og mobilitet. Store dunluffer er perfekte, når det handler om at holde varmen, men de gør betjening af kameraet umuligt. Tynde fingerhandsker er perfekte, når kameraet skal betjenes men ved den mindste vind bliver de alt for kolde, og fingrene bliver følelsesløse i løbet af meget kort tid.

For mig er løsningen at have et par tynde uldhandsker på inderst, og et par vindtætte luffer udenpå. Jeg kan lige nøjagtig betjene kameraet med lufferne, og i korte perioder, kan jeg tage dem af, hvis situationen kræver det.

Jeg kører ofte kameraet på A. Det vil sige, at det vælger en lukkertid ud fra den blænde, jeg har valgt.
Jeg er egentlig meget mere til M, altså helt manuel, men det kræver alt for meget drejen på de små hjul, hvilket ikke er fedt, i minus 30 med store luffer. Det lyder måske lidt dovent, men jeg ser sådan på det, at jo mindre jeg skal stille på mit kamera, des hurtigere og nemmere er det at arbejde med. Derhjemme i Danmark, bruger jeg M 90 procent af tiden, men det er også helt andre forhold.

Autofokusen har jeg rykket om til AF-ON knappen, så kameraet altså ikke fokuserer når udløserknappen trykkes ned. Kameraets fokusskifter står altid på C, så jeg er klar til bevægelige motiver. Idet fokus ikke bevirkes af udløserknappen, kan jeg til hver tid fokusere manuelt. Trykker jeg AF-ON ind med tommelfingeren og slipper igen når fokus er fundet, kan jeg fotografere løs uden at bekymre mig om kontrastløse flader, som får fokus til at hunte. Herudover slipper jeg for at holde Af Look inde nå jeg skal rekomponere billedet. Holdes tommelfingeren inde, har jeg kontinuerlig autofokus.
Denne metode tog det mig lidt tid at vende mig til, men nu kunne jeg ikke drømme om at bruge andet.

Håber du har fået lidt ud af læsningen.

De bedste hilsner
Morten Hilmer”

Peters kommentar:
Læs mere om Morten på mortenhilmer.com og overvej om ikke du vil blive en bedre fotograf ved at deltage i et af Morten Hilmer og Søren Koch’s spændende fotokurser. Eller hvad med, at melde dig til Mortens gruppe Danske Naturfotografer på facebook

Du kan se flere af Mortens fotos på mortenhilmer.com, på hilmer-koch.dk og fem gange på Nikon’s online galleri

Har du et spørgsmål til Morten, eller er der andet du gerne vil vide om fotografering i kulde? Drop en kommentar herunder.

Relaterede artikler på fotoblogger:

 Alle fotos i denne artikel er copyright Morten Hilmer, og må ikke bruges uden tilladelse fra fotografen

Comments

2 Responses to “Digitalkamera i Grønlands kulde, Siriusmanden Morten Hilmer fortæller hvordan”

 1. fotoblogger.dk | To måneders fototur i Grønlands vintermørke on februar 26th, 2010 14:19

  […] Digitalkamera i Grønlands kulde, Siriusmanden Morten Hilmer fortæller hvordan […]

 2. Nature Photo Camp 2011 | fotoblogger.dk on september 18th, 2011 21:36

  […] Digitalkamera i Grønlands kulde, Siriusmanden Morten Hilmer fortæller hvordan […]

Bottom