Foto tips digital kamera

Brug hvidbalance og flash gels til at manipulere farver

HvidbalanceLær hvordan du med kontrol over kameraets hvidbalance og farvede gels på flashen kan manipulere farverne på dine fotos til overraskende resultater.

Et af mine fotos fik for nyligt en meget pæn anmeldelse af fotograf Gary Friedman.

Og, er det godt nok til Gary Friedman, er det godt nok til fotoblogger

I sidste weekend var jeg på fotokursus hos den amerikanske fotograf Gary Friedman. Forud for kurset havde Gary bedt om, at man sendte ham et par af sine fotos på mail med en forklaring om hvorfor man var glad for billedet.

Jeg havde (blandt andre) sendt Gary dette foto:

Hvidbalance og flash gel

Med begundelsen: I like the subject (it’s my youngest son) 🙂 It was an experiment, where I’d set white balance to tungsten and gelled my flash with a CTO, to (over?) enhance the feeling of cold winter, but maintain realistic skin tones. I think it worked quite well.

Gary svarede tilbage samme dag (respekt for det!) at “…I was especially impressed with the outdoor snow shot where you set the camera to Tungsten and put an orange filter on your flash – that could have looked so artificial had you overdone it, and it came out great” – jeg er ikke for stolt til at indrømme, at jeg er en sucker for smiger, men som altid her på fotoblogger – gode råd skal deles, så…

Her er hvordan du kan gøre det samme:

Når man ser på billedet, er der ingen tvivl om, at der er kulde og sne i massevis, og man kan næsten mærke kropstemperaturen falde et par tiendele. Faktum er, at billedet er tage i én grads frost en tidlig morgen. Grunden til at det ser ud som om der er 10 graders frost er farvetoningen. Ved nærmere eftersyn, kan man se, at der måske er lige lovligt meget blåt i billedet. Men grunden til, at hjernen ikke umiddelbart afkoder billedet som “for blåt” er, at farven i ansigtet på Gustav er realistisk.

Dette er opnået ved at gøre to ting:

 1. Kameraets hvidbalance er indstillet til glødepærer
 2. Flashen er “farvet” med et orange gel (som er fotosprog’sk for et farvet stykke gennemsigtigt plast)

Hvis du vil have en forklaring på hvad hvidbalance er, kan du checke denne artikel på fotoblogger.

En glødepærer udsender et meget varmt lys (gulligt / orange) og derfor kompenserer kameraet ved at tilføje en blå-toning, sådan at farverne ser ud som vi “er vandt til at se dem” (jvf. artiklen herover). Men fordi billedet er taget i dagslys – og hvidbalancen indstillet til glødepære – opnår jeg den meget kolde og mættede blå baggrund og himmel.

Dette foto er taget i skygge i dagslys med hvidbalancen indstillet på dagslys

Fotograferet med hvidbalance på 5000 Kelvin

Den samme opstilling, men fotograferet med hvidbalancen indstillet på glødepære

Fotograferet med hvidbalancen indstillet til glødepærer / tungsten

Inden næste skud, monterede jeg et orange gel på min Nikon SB-900 flash. Gel’en følger med ved køb af blitzen, men man kan købe løse gels i alle mulige farver, og man kan blot sætte dem hen over blitzhovedet med tape. Find gels hos Lee Filters.

CTO gel on Nikon SB-900

Gel’en jeg monterede (og som er værd at søge efter hvis man køber “løs vægt”) er en CTO-gel. CTO står for “Color Temperature Orange” dvs. den giver nogenlunde samme farve som solen ved solnedgang (sådan cirka).

Med hvidbalance på dagslys og CTO’en på flashen, ser opstillingen pludseligt sådan her ud:

Fotograferet med CTO gel og hvidbalance på 5000 kelvin

Som det ses, er hele sceneriet nu meget orange-tonet.

Men – ude i den virkelige verden, kan min blitz jo ikke oplyse hverken sne, baggrund eller himmel (ihvertfald ikke i dagslys), men oplyser kun personen tæt på kameraet.

Derfor sker følgende:

På grund af hvidbalanceindstillingen på glødepærer bliver baggrunden og himmelen blåligt tonede, og fremtræder derfor meget kølige. Min blitz oplyser kun Gustav i forgrunden, og giver ham en orange toning. Men – og her bliver det smart – fordi Gustav allerede bliver blåtonet af hvidbalanceindstillingen “glødepærer” udlignes den orange tone med den blå tone, og danne en farvetoning der modsvarer den der ville have været i dagslys!

Voila! – du har nu opnået en blåtoning af hele scenen, men har udlignet blå toning med CTO’en gel’en på flashen og har skabt naturlige farver på dit hovedmotiv!

I mine øjne (og åbenbart også i Gary Friedman’s), har man nu skabt et meget mere kraftfuldt foto.

Er det kun brugbart til vinterfotos?

Nej, tricket kan også bruges på alle andre årstider. Så lang tid, du har blå himmel og et motiv relativt tæt på dig (dvs. tæt nok til at det kan oplyses med flashen) kan du bruge dette trick til at opnå en virkelig flot og mættet blå himmel!

Fem ark CTO gel i A4 kan fås for ca. 50 kroner – det må bestemt være en investering til fototasken der er til at overkomme

Relaterede artikler på fotoblogger

Har du andre erfaringen med at ‘twiste hvidbalance’ eller er dette første gang du er stødt på fænomenet?
Del dine erfaringer i kommentarerne herunder, eller drop en kommentar hvis du vil have mere at vide…

Glem ikke at dele denne artikel med andre – klik på ikonerne herunder; det er god karma:

Comments

22 Responses to “Brug hvidbalance og flash gels til at manipulere farver”

 1. Michael Møller on marts 26th, 2010 16:41

  Bravo! Flot billede og særdeles interessant ide. Det må kunne laves med gel over min fotolampe til video også…

 2. Jacob la Cour on marts 26th, 2010 17:44

  Hej Peter.
  Er glad for at du nævner Garry F. Grunden tl at han kom til Danmark er … Ja mig 🙂
  han er en gammel ven som jeg snakker med privat 2-3 gange om måneden. Han skriver gode bøger om fotografering og tekniker. For ca. et år siden kom jeg med et forslag om at han skulle komme til Danmark, da her er en del fotoglade folk. Han synes at det var en god ide, og efter længere diskussion lykkedes det ham at finde lokaler.
  Jeg kunne desværre ikke komme til KB den weekend hvor han var selvom han havde inviteret til det på forhånd, da jeg skulle rejse: ( Vi havde glædet os til at møde hinanden.
  Smuk ide du har fået der, tak for tip.

 3. Peter Kirring on marts 26th, 2010 19:37

  @ Michael: Absolut – det er også muligt at lave det trick med video. Sætter du et link ind i her i kommentarerne når du har testet tricket? 🙂

  @Jacob: Det var da pudsigt 🙂 Det var ærgerlig, at du ikke kunne komme til kurset. Jeg synes det var et godt kursus (var der kun om lørdagen)! Jeg fik et spændende trick med fra kurset, som kommer i en af de følgende artikler (det egner sig fortræffeligt til gør-det-selv udførsel).
  Husk en anden gang, at gi’ besked om kommende kurser – jeg bringer gerne info om gode fotokurser som en lille “læserservice” (især hvis der kan gives lidt rabat til læserne her på fotoblogger :-)) – har f.eks. gjort det for Hilmer og Koch’s fotokurser.

 4. Jacob la Cour on marts 26th, 2010 19:57

  Hej Peter.
  Undskyld, skal nok være mere vågn næste gang.Glæder mig til at læse artiklen fra kurset når den kommer 😉
  en ting mere jeg er venner med ham på Faccebook, prøv det han er rigtig sød at snakke med.
  Jeg kunne tænke mig at sætte et profilfoto ind som du har her, hvordan kan det gøres, altså hvis det kan???
  V.h.
  Jacob

 5. Michael Møller on marts 27th, 2010 15:15

  # Peter
  Det gør jeg selvfølgelig, men p.gr. af travlhed kommer det nok til at vare nogen tid. Desuden har jeg kun kameraets indbyggede lampe + en arbejdslampe fra Harald Nyborg, men mon ikke jeg kan finde ud af noget alligevel….
  Dit billede + omtalen og billedet jeg fandt i ‘Boogen om Digital fotografering’ bind 2 af Scott Kelby side 24 giver virkelig blod på tanden!

 6. Peter Kirring on marts 29th, 2010 8:18

  Hej Jacob: OK, checker Facebook!
  Profilfoto kan du tilføje i din profil – gå til http://www.fotoblogger.dk/wp-login.php og lav ændringer i din profil. ELLER du laver et ‘globalt’ profilfoto på http://www.gravatar.com – gravatar er smart fordi den virker på (næsten) alle forums og blogs i verden. Du registrerer et foto sammen med din emailadresse, så viser den selv billedet når du angiver din email sammen med en kommentar.

  Hej Michael: Havde ikke bemærket, at Scott Kelby også har dette trick med i sine bøger (men er ikke overrasket). Jeg læste første gang om det i Joe McNally’s første bog…. det er sgu’ fedt når profferne deler ud af deres tricks, så vi andre bliver motiverede til at hanke op i kameratasken, og komme ud af fotografere

 7. Jacob on marts 29th, 2010 9:30

  Jeg har alle 3 bøger om digital fotografering med Scott Kelby, og her skal det siges at de er meget gode at læse i. jeg vil varmt anbefale at man bruger penge på dem.

 8. Jacob on marts 29th, 2010 9:47

  Hej Peter.
  Tak for tip, kan nu se at det virker med gravatar.com
  HERLIGT 🙂
  v.h.
  Jacob

 9. Peter Kirring on marts 29th, 2010 9:59

  @ Jacob og Michael: Jeg er enig, synes også at Scott’s bøger er gode. Er man fortrolig på engelsk er der mange penge at spare…. på Saxo koster de tre bøger på dansk i alt 641,50 inkl. porto – køber man den engelske version på amazon.co.uk koste alle tre bøger inkl. fragt til Danmark kun 315 kr.!

  Link til de tre bøger på amazon: Scott Kelby’s Digital Photography Boxed Set: v. 1, 2 & 3

 10. Peter Kirring on marts 29th, 2010 10:00

  @Jacob: Fedt med gravatar – det bliver lige en kende mere personligt, når man få et ansigt på 🙂

 11. Trine Lassen on april 6th, 2010 23:11

  Skide god artikel. Tak for info

 12. Jimmi Larsen on april 15th, 2010 13:28

  Dejligt med en forhistorie efterfulgt af grundig forklaring:)

 13. Peter Kirring on april 15th, 2010 13:55

  Tak Jimmi!
  NB: Fed blog du har!

 14. Heidi Hjelm on maj 3rd, 2010 9:23

  God artikel, tak for det. Er der nogen der kan fortælle mig præcis hvor man kan bestille disse gels fra nettet, det behøver ikke at være en dansk side. Jeg har forsøgt at finde forhandlersider på nettet, men uden held. Jeg kunne heller ikke bruge linket til lee-filtrene, der var kun én forhandler i danmark, og så skal man købe en kæmpe pakke, og er kun interesseret i et lille forsøgsæt.

 15. Peter Kirring on maj 3rd, 2010 10:04

  Hej Heidi
  OBT forhandler Lee filter i DK, og der her de en del “starter packs” (se http://www.obt.dk/?type=produktkategori&id=66&popup=) til et par hundrede kroner. Denne http://www.obt.dk/?type=produkt&id=510&pgid= eller denne http://www.obt.dk/?type=produkt&id=517&pgid= kan være gode startpakker. Filterne er selvfølgeligt større end til batterifalsh, men det er bare klippe filtre i den størrelse du skal bruge
  God fornøjelse! Mvh Peter

 16. Peter Kirring on juni 9th, 2010 8:52

  Hej igen Heidi

  Jeg faldt over disse to sæt, og tænker, at det måske er mere hvad du leder efter:

  1) fra Adorama i USA: http://www.adorama.com/ROSK.html?sid=1276066040347779
  2) fra Amazon i England: http://www.amazon.co.uk/LUMIQUEST-FXtra-Gel-System-LQ121/dp/B001MXSPEM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=electronics&qid=1276066234&sr=1-2

  Mvh Peter

 17. Heidi Hjelm on juni 9th, 2010 13:10

  Hej Peter igen

  Tak for dine svar, jeg har faktisk i mellemtiden fundet en rigtig god side til os:

  http://www.flashgels.co.uk/shop/

  Han sælger alle mulige farver, og har beskåret dem så de er klar til brug på flashen, og sælger også velcro så man nemt og hurtig kan hæfte gels på flashene. Oveni dette er prisen meget fordelagtig.

  MVH Heidi

 18. Peter Kirring on juni 9th, 2010 13:49

  Hej Heidi

  Super! Tak for linket!
  Mit link til Adorama er det samme sæt, men det er naturligvis smartere at bruge ‘din’ forhandler i England, så man ikke risikerer importtold og moms 🙂

  Tak igen!

 19. Andreas Sahl on april 12th, 2012 12:40

  Lækker blog. Det er første gang jeg er herinde, hyggelig læsning, og flinke folk! 🙂

  Jeg er selv en stor fan af McNally, og hans filosofi om at man skal huske at bruge farver og ikke kun lys til at opnå den stemning man gerne vil have i billederne.
  Så jeg har rodet lidt med det. Fx, kan man, hvis man gerne vil forstærke farvene i en solnedgang, sætte et grønt filter foran flashen. Så trækker du bare grøn ud efterfølgende, så hunden ser normal ud, og vupti, så er himmelen super lækker rød!
  Det er præcis samme teknik som du har brugt, bare med andre “modsatte farver”..

 20. Peter Kirring on april 12th, 2012 20:38

  Hej Andreas

  Velkommen på bloggen – og tak for de venlige ord 🙂

  God ide med solnedgang! Hvilken hvidbalance indstiller du kameraet på når du laver det trick? Eller bruger du evt. SB-900/910 og de medfølgende gels, som selv indstiller hvidbalancen i kameraet?

  Må prøves…! Mvh Peter

 21. Andreas Sahl on april 12th, 2012 20:45

  Jamen jeg bruger en expodisc, fordi jeg primært skyder bryllupper, og derfor aldrig skyder på andet end custom white balance. Det gør arbejdet utroligt meget lettere i efterbehandlingen! Og man får helt perfekte hudtoner på sine skud!
  Men måske jeg skulle lave en blog post om det, jeg er nemlig selv ved at genstarte min blog.. Har fået lysten og tiden til at skrive igen, så er i fuld gang med at samle indlæg sammen..

 22. Peter Kirring on april 12th, 2012 21:11

  Kan du lave hvidbalance måling med en flash og expodisc?
  NB: Du skal være velkommen til at lave et indlæg om det til fotoblogger – selvfølgelig med link til din blog 🙂

Bottom