Foto tips digital kamera

American Girl in Italy – 60 års diskussion afsluttes

Ruth Orkin’s berømte foto “American Girl in Italy” fylder 60 år.

I alle de år har billedet både været brugt som udtryk for chikane af kvinder og som udtryk for kvindefrigørelse! Personligt har jeg altid været vild med kompositionen, men regnet med at det var opstillet.

Nu taler kvinden på billedet ud, og fortæller sandheden!


 

Personligt har jeg aldrig et sekund set billedet som kvindeundertrykkende – tanken har end ikke strejfet mig. Men, i USA er de også lidt mere bornerte, og der har billedet åbenbart i mange år kun kunne vises offentligt med en bortretuchering af hånden på manden der griber sig i “familiejuvelerne”

Der imod har jeg mange gange, overvejet om billedet er opstillet, eller om det virkeligt var en tilfældigt opstået situation. I følge kvinden i billedet, den nu 83 årige Ninalee Craig, opstod situationen spontant, men Ruth Orkin var professionel nok, til at få hende til at gå turen to gange – og bad mændene i billedet ikke at kikke ind i kameraet.

 

Ninalee Craig, der kaldte sig Jinx Allen da hun var i Italien, og Ruth Orkin mødtes tilfældigt i Firenze. Deres samtale faldt ind på hvor fantastisk de begge havde det som enlige rejsende kvinder i Italien i 1951, og de aftalte at bruge nogle timer på at tage billeder der viste dette. Det blev til en serie fotos, hvoraf billedet herover “American Girl in Italy” er det mest kendte.

Jeg er imponeret, når jeg læser at Ruth Orkin kun tog to billeder af Ninalee Craig i gaden herover! Dét kendetegner en fotograf, der kan se det gode foto splitsekundet inden det sker. Havde det været i dag, med et digitalt kamera, var vi nok mange mindre erfarne der havde fyret løs (?)
De følgende fotos er nogle af de andre fotos Ruth Orkin tog af Ninalee i løbet af den formiddag i Firenze:

(C) Ruth Orkin

Asking Directions

 

At the American Express Office

 

Couple in MG

 

Flirting at the Cafe

 

Jinx Through the Beads

 

Staring at the Statue

 

Sitting at Statue

 

Det er tydeligt, at Ninalee var en smuk kvinde som 23 årig. Men er det ikke livsbekræftende, at hun som 83 årig er mindst lige så flot, med smukke øjne og et smittende smil? Sådan ser hun ud i dag. Hun siger selv, i et interviewet med Today; “My life has been wonderful. I’m ready for more” – det er da svært ikke at blive en lille smule forelsket i sådan en kvinde!

Læs interviewet med Ninalee Craig hos Today (på engelsk) eller et uddrag på Berlingske (på dansk)

Hvad synes du? Har du også antaget at billedet var opstillet? Er du også blevet en lille smule forelsket 🙂 Giv dine kommentarer herunder – eller “del” eller “synes om” på facebook, så er du en knag!

Comments

14 Responses to “American Girl in Italy – 60 års diskussion afsluttes”

 1. Stefan Andersen on august 22nd, 2011 15:36

  Elsker billedet. Det har jo været en del af billedkunst undervisningen i mange år. Dejligt at høre historien bag billedet.

 2. Peter Kirring on august 22nd, 2011 17:32

  @ Stefan: Ja, det samme her – og jeg synes blot billedet bliver endnu bedre, når man finder ud af at kvinden er en almindelig livsglad person, og ikke en model i en opstilling

 3. Deborah on september 11th, 2011 7:53

  Et dejligt foto, som jeg heller aldrig nogensinde har set som undertrykkende – tværtimod! Jeg har nu heller ikke troet, at det var opstillet, men det er da dejligt, at få det bekræftet, at det ikke er.

  Tydeligt var hun som 23-årig utroligt smuk, og det er da kun naturligt, at hun vækker opsigt, og har sikkert nydt det også. Du har ret, hun er stadig en smuk kvinde med udstråling, og lyser af livsglæde, og det kan man kun falde for. Tak for historien, som jeg også var glad for at høre.

 4. Peter Kirring on september 13th, 2011 10:59

  Hej Deborah
  Tak for kommentaren – glad for, at du kan li’ historien 🙂

 5. Annie on september 17th, 2011 18:06

  Jeg har altid været dybt betaget af billedet. Og til en rund fødselsdag fik jeg det i 150×100 cm. Når det er så stort får man alle detaljer med og jeg bliver aldrig træt af at se på det.
  Jeg troede faktisk at det var Ruth Orkin selv på billedet – men sjovt at høre historien om det.
  Hvis det skulle være undertrykkende så er det ihvertfald ikke “kvinde”- men “mandeundertrykkende” – sådan som de ligger under for skønheden :0)

 6. Peter Kirring on september 18th, 2011 20:12

  Hej Annie
  Ja, god pointe med mændene 🙂

 7. Daniel Hoffmann on januar 5th, 2013 19:16

  Hej Peter
  Mange tak for at fortælle historien. Jeg har set billedet mange gange, hvor der bliver solgt posters og har haft samme tanker om det var opstillet eller ej.

 8. Peter Kirring on januar 6th, 2013 23:38

  Hej Daniel
  Tak for din kommentar
  🙂

 9. Patricia Alvarez on oktober 22nd, 2013 19:30

  Pragtfuld billede. Vækker altid diskussion ved sammenkoster hjem hos mig -og er det ikke sådan at “kunst” skal være? om det er undertrykkende eller ej…det er lige meget. – billedet fortæller mange historier og det er nok det vigtigste.
  Tak for historien bagved fotografiet.

 10. Peter Kirring on oktober 22nd, 2013 21:47

  Hej Patricia

  Jo, det er netop sådan kunst skal være 🙂
  Tak for din kommentar!

  Mvh Peter

 11. Jacob on maj 5th, 2014 11:27

  Hej Peter,

  Jeg og en ven hang ud hjemme I hans mors lejlighed i flere år, i løbet af folkeskole-tiden. I hendes stue hang dette billede i 150×100. Jeg og min ven stod flere gange og spekulerede på hvad billedet betød, og vi blev altid enige om at det var en joke omkring italienske mænd 😀

  Så blev vi enige om at vi begge gerne ville have det billede, og diskuterede længe om hvem der skulle have det (så vidt jeg ved, uden hans mor vidste det).
  Det endte så med at han fik fat i det, og at jeg ledte efter et lignede i 4 år.

  I går fandt jeg det så, og jeg er enormt glad for det.
  Mange tak for forklaringen bag billedet. Jeg printer den ud og hænger den op ved siden af billedet i noget tid 🙂

  Med venlig hilsen
  Jacob

 12. Peter Kirring on maj 9th, 2014 9:01

  Hej Jacob

  Tak fordi du delte din historie! Dejligt, at høre du kan bruge artiklen 🙂

  Mvh Peter

  NB: Enig i, at billedet i gøre mere grin med italienske mænd end det er kvindeundertrykkende!

 13. Per larsen on juli 28th, 2016 17:53

  Kære Peter . Vild med Ruth orkins billeder. Kan du hjælpe. Hvor finder jeg billedet Girl at statue (køb) . Tak Per

 14. Ole Burkal on november 4th, 2016 14:28

  Hej Peter.
  Ang. American girl in italy.- ved du præcis hvor i Firenze billedet er taget.
  Jeg er meget imponeret af af dette foto og har det selv på væggen hjemme i stort format.
  Jeg kunne godt tænke mig at besøge dette hjørne næste gang jeg kommer dertil, og selv tage et billede, men Firenze er jo en stor by. Håber du kan hjælpe mig.

Bottom