Foto tips digital kamera

Gratis alternativer til Photoshop

Vil du gerne kunne lave avanceret billedredigering uden at bruge 6.500 kr. på Photoshop, så læs med her;

Photoshop er og bliver fotografens de-facto valg af billedmanipulationssoftware, og tilbyder da også et utal af funktioner og features. Men er man lidt fiks på tasterne findes der faktisk flere gode alternativer, nogle af dem til og med gratis!

Egentligt er det overraskende hvor mange amatørfotografer der benytter Photoshop – for de fleste svarer det vel til at købe en V8 4×4 Range Rover for at køre 1 km. til og fra arbejde hver dag (?)

Der findes da også et utal af software der tilbyder meget simplere billedredigering, ligefra dem der følger med hhv. Vista og Mac OS til f.eks. Google’s Picassa – og Adobe har da også Photoshop Elements der er  rettet mod amatøren (og koster en tiendedel af Photoshop)

Men – der findes faktisk alternativer til Photoshop, og her er nogle af de mest spændende:

GIMP 2.0 
er vel nok det mest feature-rige alternativ til Photoshop, og – hævder nogle – fuldt på højde med Photoshop.
GIMP er Open Source, så alle kan udvikle plug-ins og extensions til dem. Der findes da også en hel masse udvidelsesmuligheder til GIMP, så det er muligt at tilpasse den til lige netop ens eget behov.
GIMP kører både på PC, Mac og Linux og er gratis – og den findes på dansk!
Download, eller læs mere om GIMP

Paint.net
har ikke nær så mange features om Photoshop, men arbejder også med layers så der er rigeligt med muligheder for kreativt at beabejde fotos. Jeg finder den personligt let at arbejde med, og for mig er der rigeligt med muligheder i Paint.
Parint.net er gratis og kan downloades her

Phoenix
er interessant fordi den ikke kører på din computer, men som en web-application. Det vil sige, at du kan have adgang til billedbehandlingssoftware fra enhverv internet computer i verden. Det kan jo være interessant hvis man f.eks. skal på en længere rejse, arbejder fra flere forskellige steder, eller har en ældre computer der ikke kan håndtere et tungt program som Photoshop. 
Aviary, folkene bag Phoenix, påstår selv at Phoenix kan erstatte Photoshop. Aviary tilbyder da også en hel række grafiske programmer, hvoraf Phoenix blot er et enkelt.
Phoenix er – i princippet – gratis, men så er der begrænsninger på hvor mange fotos man kan bearbejde, og man må finde sig i et watermark i billedet. Det betyder i mine øjne, at man kan teste funktionaliteten gratis, men vil man bruge det seriøst må man betale et abonnement. Det koster 150 USD om året, og så får man bl.a. også on-line serverplads. Prisen (ca. 800 DKK / år) kan synes høj, men sammenlig med prisen på Photoshop, og hvor ofte den skal opdateres, så ser det egentlig ikke så dyrt ud.
Tilmeld dig, eller læs mere hos Aviary

 

… og så bruger jeg alligevel noget helt andet software som min primære billedbehandlingssoftware, nemlig Nikon Capture NX
Grunden til, at jeg bruger Capture NX, er dels for at kunne arbejde med Nikon’s RAW (NEF) filer og dels fordi UPoint-teknologien er utrolig enkel at arbejde med (så selv jeg kan finde ud af det)
Og så dækker Capture NX simpelthen mine behov. Capture NX kan ikke manipulere billeder, som f.eks. at indsætte en måne på himlen eller fjerne et træ, men det har jeg (som regel) heller ikke behov for. Og helt ærligt, hvis jeg en gang i mellem har behov for at fjerne eller tilføje et element i mit foto, så er det billegere at betale en pro en timeløn, end at jeg selv skal bruge en hel arbejdsdag eller to aftener på at gøre det (og med et væsentligt dårligere resultat til følge)
Capture NX 2 koster 1.495,- vejledende

 

Lige en slutnote: Det skal retteligt nævnes, at jeg ikke har noget i mod Photoshop, eller påstår det ikke er et fantastisk program – jeg ønsker blot, at gøre opmærksom på, at der findes alternativer, især for amatørfotografer.

UPDATERING MARTS 09:  Faldt over denne side hos sixrevisions (på engelsk) der omtaler yderligere et par gratis alternativer til Photoshop som ikke er dækket herover.

Har du erfaring med nogen af de ovennævnte, eller bruger du et helt andet program? Drop en kommentar!

Comments

9 Responses to “Gratis alternativer til Photoshop”

 1. Christian Sejr on november 26th, 2008 10:59

  Synes lige jeg vil nævne http://www.photoshop.com, der er en gratis online version af Photoshop.
  Photoshop.com har ikke de samme funktioner som den normale Photoshop, men dem der er er til gengæld gjort meget enklere at bruge, uden at kende programmet på forhånd.

  Når man opretter sig som bruger får man også 20 GB plads på serveren og mulighed for at oprette private og offentlige gallerier, adgang til egne fotografier hos Facebook, Flickr, Photobucket og Picasa, hvis man er bruger der.

  P.t. er den ikke helt oppe at køre for andre end nordamerikanere, men jeg mener ikke det kommer til udtryk på andre måder en at det måske kan være lidt langsommere at arbejde med, fordi datacentrene ligger i USA.

  Jeg vil også gerne nævne at jeg ikke har noget imod Photoshop …. Jeg elsker det 🙂

 2. Peter Kirring on november 26th, 2008 11:37

  Tak for henvisningen!
  Spændende site, der måske mere er et alternativ til Windows og Picassa mv. end til de lidt tungere programmer. Det er utroligt let at bruge – kan især li’ at er “what-you-see-is-what-you-get” redigering.

 3. Erik on april 21st, 2009 11:01

  Hej,

  Jeg ville egentlig have spurgt om dette i Forum’et – men kunne ikke få lov til at logge på!

  Så nu bliver det her 🙂
  Jeg er lige blevet den lykkelige ejer af et nyt Nikon D90 og overvejer hvordan jeg får det bedste ud af billederne ifm. efterbehandlingen. Med kameraet fulgte Phase One 4 – men der er jeg så i tvivl om jeg udover Phase One også har brug for andet software?

  Jeg har erfaring med Canon 300D hvor jeg faktisk også brugte Phase One L.E til at ‘fremkalde’ Canon’s RAW filer, hvorefter jeg efterbehandlede dem i en ændre version af Photoshop.

  Jeg har derfor slet ingen fornemmel for hvad der eller findes og hvilke muligheder der er – og hvilke muligheder man egentlig bør anvende.

  Har du/I nogle forslag?

  Mange tak for et fedt site….:-)
  Hilsen
  Erik

  BESKED FRA PETER: Spørgsmålet er nu oprettet i forumet: klik her http://www.fotoblogger.dk/forum/jeg-vil-gerne-have-hjlp-til/software-til-billedbehandling/page-1/ for at for at hjælpe Erik med dit svar. Tak! Mvh Peter

 4. fotoblogger.dk | Sådan deler du dine fotos med brugernavn og password / adgangskode on maj 3rd, 2009 22:25

  […] 1) Fotodeling 2) Gratis alternativer til Photoshop […]

 5. Peter Kirring on juni 1st, 2010 12:06

  Her er 35 gode tutorials til GIMP: http://vandelaydesign.com/blog/design/gimp-tutorials/
  God fornøjelse!

 6. Peter Kirring on juni 1st, 2010 12:07
 7. Logomagerhjælp » Gratis billedbehandlingsprogrammer on september 10th, 2010 16:16
 8. Mario on november 13th, 2010 22:10

  Jeg kan anbefale et danskudviklet og gratis, online grafisk design program:

  http://www.fatpaint.com

  Det er muligt at tegne, male, redigere fotos og lave side layout og meget andet. Det er nok det mest avanceret grafik program som kører fra internettet, og du kan endda male med et trykfølsomt grafik tablet.

 9. Workflow for fotoentusiaster og brug af Nikon Capture NX | fotoblogger.dk on august 29th, 2011 12:05

  […] Gratis alternativer til Photoshop […]

Bottom